Palmknihy: Trh e-knih se v roce 2015 zdvojnásobí

pondělí, 22. prosince 2014, 07:00 Internet & Mobil MediaGuru

Nejstarší prodejce elektronických knih odhaduje dvojnásobný růst trhu v roce 2015.

Společnost Palmknihy, která je nejstarším prodejcem e-knih na českém trhu, předpokládá, že v příštím roce tuzemský trh elektronických knih dále posílí. „Očekáváme, že v roce 2015 trh s e-knihami nadále poroste a zvětší se asi na dvojnásobek, přičemž naše společnost se bude snažit zachovat tržní podíl," řekl výkonný ředitel Palmknih Richard Olehla.

Palmknihy.cz mají i s partnery Alza.cz a iDnes.cz odhadem 35-50 % na trhu s e-knihami. V rámci celého knižního trhu zaujímají elektronické tituly asi 1,5 % na trhu. V zahraničí jsou ale podíl elektronických knih vyšší, například v Německu se tento podíl uvádí na úrovni 10 procent. Obrat Palmknih ve třetím čtvrtletí činil 3,5 milionu korun, v posledním čtvrtletí očekává nárůst na šest milionů korun.

Letos společnost Palmknihy přišla s novinkou v podobě zvýhodněných balíčků e-knih. Zároveň vydala čtečku pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Spuštění této služby má být prvním krokem k rozvoji digitálních aktivit, naznačil Jiří Vlček, zakladatel firmy. Aplikace pro Android je určena všem čtenářům, kteří nemají specializovanou čtečku.

Firma se zaměřuje nejen na jednotlivé čtenáře, ale i na firemní klientelu. Nabízí multilicence odborných elektronických knih. E-kniha je z právního hlediska považována za software, tudíž se na zacházení s ní vztahují stejná pravidla jako např. pořizování kopií operačního systému na firemní počítače.

Palmknihy.cz si letos na konci listopadu připomněly 15. výročí existence. Společnost provozuje server Palmknihy.cz, kde se e-knihy a audioknihy prodávají od roku 2010. Od roku 2012 spolupracuje se společností Alza.cz, o rok později bylo uzavřeno strategické partnerství s portálem iDnes.cz.

-mav-