Lidové noviny získaly komentátora Jana Macháčka

pátek, 30. ledna 2015, 11:26 Tisk, Lidé MediaGuru

Mediální skupina Mafra potvrdila v pátek příchod komentátora Jana Macháčka.

Ekonomický komentátor Jan Macháček, který doposud psal  do Hospodářských novin a do týdeníku Respekt každodenní komentáře na aktuální politicko-ekonomické otázky, nastupuje od února do redakce Lidových novin.

Jan Macháček se v osmdesátých letech angažoval v československém disentu a od března 1990 pracoval v týdeníku Respekt. Za svou novinářskou praxi získal několik ocenění, v roce 2010 například Cenu Ferdinanda Peroutky.

„S Honzou Macháčkem se známe přes 25 let, pracovali jsme spolu a vím, že je pro Lidové noviny obrovskou posilou. Svou erudicí a zkušeností přispěje k etablování Lidových novin jako prestižního titulu pro politiku, ekonomiku a kulturu,“ uvedl šéfredaktor LN István Léko.

Jan Macháček přednáší žurnalistiku na New York University v Praze a svými články přispívá do mezinárodního čtvrtletníku Aspen Review. Pravidelně také přednáší na univerzitách v USA, ve Francii, na konferencích nadace Forum 2000 nebo na Ekonomickém fóru v Krynici. Přednáší také aktuální otázky evropské integrace na Univerzitě Palackého v Olomouci.

V osmdesátých letech se jako signatář Charty 77 aktivně zapojil do československého disentu a jako člen hudební skupiny The Plastic People of the Universe působil na undergroundové hudební scéně a nahrál s ní dvě studiová alba. Od roku 1985 je kytaristou skupiny Garáž, dnes Garage. Novinář a hudebník Jan Macháček je také členem správní rady Knihovny Václava Havla.

-mav-