Forrester: S investicemi do reklamy na Pinterest počkejte

úterý, 20. ledna 2015, 08:25 Internet & Mobil MediaGuru

Nová studie doporučuje zatím vyčkávat s reklamními investicemi do sociální sítě Pinterest.

V roce 2016 můžou reklamní formáty na sociální síti Pinterest trumfnout ostatní sociální média. To je ale zatím hudba budoucnosti. Letos do reklamy na Pinterestu proto investujte s rozvahou a počkejte si, až rozšíří možnosti cílení. Tak zní ve stručnosti závěry nové studie výzkumné společnosti Forrester, která se zabývá reklamním potenciálem této sítě.

Pinterest spustil v lednu 2015 v USA beta verzi reklamní platformy, tzv. Promoted Pins. Ta však zatím umožňuje jen omezené možnosti cílení a podle nové studie Forresteru tak nevyužívá velký marketingový potenciál, který síť nabízí. Uživatelé Pinterestu jsou na internetu zvyklí utrácet, jsou otevřeni komunikaci se značkami na sociálních sítích a generují vysokou návštěvnost firemních stránek. Podle serveru Marketing Pilgrim je medián věku uživatele Pinterestu 35 let, méně než na Facebooku, a většina uživatelů (81%) jsou ženy, z nichž 84 % v posledních třech měsících nakoupila online.

Podle Nata Elliota, analytika společnosti Forrester, mají data Pinterestu vyšší potenciál k podpoře prodeje než data Facebooku. „Konec konců uživatelé Facebooku generují hlavně afinitní data: informace o jejich vkusu a preferencích založené na předchozí zkušenosti se značkami a produkty, což spíše pasuje k cílení imageových reklam než k direct marketingu. Uživatelé Pinterestu na druhé straně nesdílejí pouze své historické sympatie, sdílejí spíš informace o ochotě nakupovat, které jsou obvyklé spíše pro vyhledávače, jako je Google. A stejně výjimečnou přímou odezvu, jakou generují reklamy zacílené pomocí dat Googlu, dokážou vyvolat i reklamy cílené pomocí dat z Pinterestu,“ tvrdí jeden z autorů studie.

Problém je ale v tom, že současná reklamní platforma umožňuje marketérům cílit na uživatele pouze s využitím zlomku těchto cenných dat. To vede k ne zrovna přesvědčivým výsledkům Promoted Pins, kde je dnes jediným dosažitelným úspěchem zvýšení získaných impresí.

-kmc-