Smartphony už vedou mezi uživateli internetu nad mobily

středa, 28. ledna 2015, 10:03 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Smartphony poprvé u internetové populace předstihly své mobilní předchůdce, ukazuje výzkum.

Uživatelé smartphonů z řad aktivní internetové populace poprvé početně předstihli uživatele klasických mobilních telefonů. Chytré telefony nacházejí mezi lidmi využití mimo jiné díky aplikacím: mezi nejrozšířenější patří počasí a aplikace sociálních sítí. Výsledky vychází z aktuální studie Mobilní zařízení, aplikace a mobilní zpravodajství 2014, kterou realizovala společnost Mediaresearch. Zúčastnilo se jí 1504 respondentů z internetové populace Českého národního panelu starší 15 let.

Smartphone nebo tablet dnes používá 67 % internetové populace. Historicky poprvé navíc smartphony předstihly své mobilní předchůdce: podle výzkumu, který se uskutečnil na konci roku 2014, využívá chytrý telefon 59 % lidí, zatímco klasický mobilní telefon 46 %.

vyuziti zarizeni

Jednou z výhod chytrých telefonů má být možnost připojení k internetu a stahování aplikací. Nejčastější využití nacházejí praktické aplikace pro předpověď počasí a aplikace pro sociální sítě. Podobně oblíbené jsou také mapy a navigace. U vlastníků tabletů se ukazují trochu jiné preference související zejména s využitím těchto přístrojů pro zábavu a volný čas: aplikace na tabletech lidé nejčastěji využívají k hraní her, přístupu na sociální sítě a přehrávání videí či filmů.

aplikace_graf

Mezi sociálními sítěmi, na které se uživatelé přihlašují i ze svých mobilních zařízení, vede Facebook, profil na něm má 77 % respondentů. Na druhém místě je síť Twitter, počet jeho českých uživatelů je podstatně nižší (16 % respondentů), jeho popularita ale i přesto dlouhodobě roste. Přes dvacet procent (22 %) uživatelů pak uvádí Facebook jako svůj hlavní zdroj zpravodajství. Více než polovina respondentů se hlásí ke sdílení zpráv alespoň jednou za týden, ukázal výzkum.

Zdroj: Mediaresearch

-mav-