Zadavatelé: Investice příliš měnit nebudeme

pondělí, 05. ledna 2015, 12:24 Marketing, Reklama MediaGuru

Někteří z rozhodujících zadavatelů naznačují, že mediální investice navyšovat letos nebudou.

Rok 2015 právě začal. V oblasti eurozóny se podle expertů očekává rostoucí tendence ekonomiky. Výhledy jsou tedy spíše optimistické. I z tohoto důvodu velcí zadavatelé neplánují v oblasti mediálních investic příliš velké změny. Většinou se budou mediální investice pohybovat na stejné úrovni jako v loňském roce. Trendem je čím dál větší důraz, jenž je kladen na efektivitu jednotlivých mediatypů.

Podíváme-li se na významné zadavatele z řad mobilních operátorů, jejich mediální investice zůstanou pro letošní rok víceméně na loňské úrovni. Vodafone i O2 plánují stejnou výši rozpočtu. T-Mobile počítá s mírným poklesem. „Pečlivě samozřejmě sledujeme efektivitu komunikace a vývoj ,konzumace‘ jednotlivých mediatypů a podle toho budeme upravovat mediamix,“ popisuje pro MediaGuru.cz Jan Stanko. Podobnou důležitost efektivitě mediatypů přikládá i O2. „Efektivitu jednotlivých mediatypů a konkrétních nosičů detailně měříme a alokaci budeme vyhodnocovat v průběhu roku,“ přibližuje Lucie Jungmannová z tiskového oddělení O2.

O stejných investicích do médií uvažuje na globální úrovni také automobilka Škoda Auto. „Investice zůstávající více méně stejné, ale snažíme se zvyšovat jejich efektivitu a identifikovat nové komunikační kanály. To znamená, že stejný rozpočet investujeme jiným způsobem,“ říká Rolf Schumann, globální ředitel marketingu Škoda Auto.

Naopak se snížením celkového budgetu počítá skupina KKCG, do níž patří mimo jiné společnost Sazka, MND, 1188 či CK Fischer. „Předpokládáme snížení celkového budgetu, a to z toho důvodu, že zatím neplánujeme žádné velké launche jako MND nebo Sazkamobil v roce 2014. Dalším důvodem je i práce na optimalizačním modelu, jenž nás může inspirovat k efektivnějšímu investování,“ řekl v rozhovoru pro MediaGuru.cz ředitel marketingu KKCG Jan Štěrba.

-kch-