Aktuálně.cz: Slonková odstartuje na jaře svůj projekt

úterý, 17. února 2015, 13:13 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Sabina Slonková plánuje na jaře spuštění vlastního internetového deníku.

Sabina Slonková, bývalá šéfredaktorka MF Dnes, chce spustit na jaře nový internetový deník, který by mapoval vazby a kontakty lidí, kteří v této zemi mají vliv. Soustředit se chce na nejrůznější části společnosti. „Jako vrcholně aktuální například vidím mapu vlivu Ruska na tuzemský veřejný sektor, kterou jsme již začali zpracovávat,“ uvedla v rozhovoru s Karlem Hvížďalou pro server Aktuálně.cz.

Na projektu bude spolupracovat s desítkou lidí a řadou externích spolupracovníků. Jeho provoz je podle jejích slov pokrytý ze zakázek, které její vydavatelství zajišťuje, z grantů a vlastních zdrojů.

V rozhovoru Slonková dále hodnotí své nedávné působení v Mafře. Za důvod svého odchodu označila své naprosto jiné představy o tom, co v praxi znamená slovo nezávislost.  „Dostala jsem se do stadia, kdy bych při svém dalším setrvání ve funkci musela dělat věci, které nikdy dělat nebudu a nechci,“ popisuje v rozhovoru.

Sabina Slonková působila v čele deníku Mladá fronta Dnes od ledna do června loňského roku. Do deníku přešla ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz, který v roce 2005 spoluzákladala a kde doposud působila jako šéfreportérka. V redakci Mladé fronty Dnes pracovala Slonková již v letech 1991 až 2003, odkud odešla na dva roky do Hospodářských novin. Jako novinářka se věnovala zejména korupci nebo propojení politiky a podsvětí. Sledovala například podezřelé pozadí financování politických stran lídrů. Poslední roky se zabývala i finančními machinacemi ve státních firmách.

Spolu se svým někdejším kolegou Jiřím Kubíkem Slonková psala například o kauzách Olovo či Bamberk. Dlouhodobě se věnovali také aktivitám šéfa poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa či generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby. Srba také stál v roce 2002 za plánem na zavraždění Slonkové, za což byl odsouzen na 12 let vězení.

-kch-