Češi porovnávají ceny více než evropský průměr

úterý, 24. února 2015, 07:30 Marketing, Výzkum MediaGuru

Češi si v kamenných obchodech rádi porovnávají ceny, ukazuje výzkum.

Chování českých spotřebitelů v nákupních centrech se v mnohem liší od evropského průměru, ukazuje výzkum společnosti CBRE. Zatímco podobní jsou Češi ostatním evropským státům v tom, že je do nákupního centra dokáže nalákat především cena, čisté prostředí a pohodlí při nakupování, rozdílní jsou ve chvíli, kdy má na jejich nákupní chování vliv internet.

Češi navštíví nákupní centrum v průměru třicetkrát do roka, v Evropě téměř čtyřicetkrát. Stejně jako zbytek Evropy jsou na tom Češi s nakupováním online, ale o poznání častěji si zboží objednané online vyzvedávají v prodejně. Při vyzvedávání si také častěji něco dalšího koupí. V kamenných prodejnách se více než průměrný evropský spotřebitel věnují srovnávaní cen a používají mobilní aplikaci nákupního centra.  

Zdroj:CBRE
Srovnání chování českého a evropského spotřebitele. (Zdroj: CBRE)

Ze srovnání s dalšími zeměmi ze střední a východní Evropy, konkrétně s Polskem, Maďarskem a Rumunskem, vycházejí Češi jako největší online nákupčí, na internetu nejen nejvíce produkty hledají, ale i nakupují.

CBRE_Methods
Jakým způsobem spotřebitelé nakupují? (Zdroj: CBRE)

Češi se řadí mezi tzv. praktické nakupující, kteří u nakupování ocení již zmíněné pohodlí spojené například s parkováním zdarma. Až 66 % Čechů totiž za dopravní prostředek na cestu do nákupního centra volí automobil, jen 13 % autobus, 5 % tramvaj a 4 % metro. Téměř polovina českých spotřebitelů (43 %) preferuje k nákupu velké nákupní centrum, 37 % centrum menší velikosti. Okrajovou záležitostí zůstávají nekryté nákupní zóny ve městě.

Hustota nákupních center v České republice (206  m2/1 000 obyvatel) patří v regionu střední a východní Evropy ke druhé nejvyšší. V loňském roce bylo v České republice otevřeno pět nových nákupních center, mezi nimi například pražské Quadrio ve Spálené a Fryda ve Frýdku-Místku. V příštích dvou letech budou otevřena další tři.  

-kch-