Kmeny zahájí 4. března, koproducentem je Yinachi

středa, 18. února 2015, 12:44 TV MediaGuru

Projekt dokumentů o městských subkulturách podpořily B2UR a Jägermeister.

Od 4. března zahájí Česká televize vysílání dokumentárního cyklu Kmeny, který mapuje život vybraných městských subkultur. Pořad se bude vysílat na ČT2 od 22:00, po odvysílání bude rovněž ke zhlédnutí na webu Kmeny.tv.

Natáčení cyklu trvalo více než rok, hlavní inspirací cyklu byla kniha Kmeny autora Vladimíra 518, přestože nemá jít o její kopii. Koproducentem televizního cyklu je vedle ČT reklamní agentura Yinachi, jejíž nakladatelství spolupracovalo i na knižní publikaci. S projektem tak pomáhal i vlastník agentury Robert Peňažka.

Televizní cyklus finančně podpořily B2UR (projekt Budějovického Budvaru na podporu původní tvorby a městské kultury) a Jägermeister. S televizními dokumenty se spojí i formou sponzorských vzkazů, nikoli využitím product placementu. Tvůrci postupovali převážně metodou pozorování. „Subkultury samy svým fungováním ukázaly, jaká je jejich struktura, a tomu se poté přizpůsobila filmařská metoda," uvedli.

„Po pravdě mě ze začátku zájem o knižní Kmeny překvapil a předpokládám, že tahle nadprůměrná pozornost bude pokračovat i u naší nové dokumentární série. Pro nás je to samozřejmě pozitivní jev a doufáme, že diváky televizní podoba Kmenů nezklame. Na druhou stranu bych rád naznačil složitost naší situace, v které se skutečně nemůžeme zalíbit všem. Musíme jako tvůrci totiž brát ohled na názor subkultury samotné, koproducenta v podobě České televize, insider publika, ale i běžného diváka a tak dále. Těch aspektů, které jsme museli započítávat do rovnice, jak by měly jednotlivé díly vypadat, bylo opravdu hodně. Oceňuji proto i určitou autorskou radikalitu, kterou zvolila určitá část režisérů a která v podstatě nehledí na nic jiného, než na vnitřní uměleckou integritu díla," říká Vladimír 518.

Připraveno je celkem 16 dokumentů od deseti režisérů. Komunity představené v cyklu a jejich režiséři: Motorkáři, Graffiti, Straight edge (Pavel Abrahám), Rapp, Goths (Bohdan Bláhovec), Punk (Daniela Gébová), Thrash metal, Meatheads (Petr Hátle), Rainbow, Hipsteři (Jan Látal), Skins, Tuning (JQr), Cosplay (Jan Strejcovský), Tattoo (Štěpán FOK Vodrážka), Hooligans (Jiří Volek), Hackeři (Jan Zajíček). Dramaturgem je Ivo Bystřičan, kreativním producentem ČT Petr Kubica.

-mav-