Roste obliba interaktivního videomappingu

středa, 18. února 2015, 11:14 Marketing MediaGuru

Na oblibě získává interaktivní videomapping, který se mění na podnět diváků.

Fenomén videomappingu není na našem trhu nikterak nový. I přesto je však stále považován za něco „extra“, říká Jan Kubinec ze společnosti AV Media, která videomappingové projekce zajišťuje po technické stránce.

Videomapping ve službách zadavatelů

Videomapping svůj název odvozuje od toho, že doslova „mapuje“ prvky architektury či tvary předmětů, se kterými pracuje ve výsledném obrazu. Na rozdíl od klasické projekce využívá 3D efektu, a to především z perspektivy diváka.

Dnes se videomapping i díky dvěma ročníkům festivalu Signal a jeho projekcím na pražskou Městskou knihovnu či Palác Kinských dostal do širšího povědomí. Stále se rovněž těší zájmu zadavatelů, kteří je využívají ke zpestření eventu či pro netradiční reklamní show. „Mapují se neobvyklé povrchy, které přitáhnou zájem diváků, jako jsou auta, prostřené stoly či výrazné architektonické prvky. Vzhledem k nákladům na přípravu však stále jde o zajímavé řešení hlavně pro prestižní prezentaci či slavnostní události,“ popisuje Jan Kubinec.

Ze zadavatelů zařadila videomapping do své marketingové komunikace například pivní značka Fénix, která před třemi lety promítala své zrození na odvětrávací věže strahovského tunelu.

Další značka Plzeňského Prazdroje oslavila videomappingem na katedrále Sv. Bartoloměje v Plzni 170. výročí zlatého ležáku Pilsner Urquell.

Na Václavském náměstí se pomocí této projekce představila nová generace vozů Kia.

Roste obliba interaktivity

Od té doby se projektory s vysokým rozlišením staly výkonnější, díky čemuž jsou projekce lépe viditelné. V současnosti roste obliba interaktivních videomappingových projekcí, kdy se projekce mění na podnět diváků.

Stále častěji se také využívá i synchronizace se světlem, laserem, či dokonce s živým vystupujícím.

(v čase 0:46 – 1:01)

(v čase 2:02 – 2:10)

Pro úspěch videomappingové projekce je z pohledu obsahu nejdůležitější kreativní nápad a scénář. „Nezapomínejme, že cílem těchto projekcí je emoční forma sdílení myšlenky, informací, či navození určitého pocitu,“ upozorňuje Jan Kubinec a dodává, že po technické stránce je nezbytný výkonný projektor s dostatečným rozlišením, s nímž je projekce výrazná a dobře viditelná, a také zkušený tým, který pomáhá klientovi minimalizovat rizika a zmenšit dopady všech omezení, které sebou videomapping nese.

-kch-

Foto: festival Signal