Mainusch: CME očekává v Česku další růst podílu

pátek, 13. března 2015, 07:30 TV MediaGuru

Loňský podíl na českém reklamním trhu odhaduje CME na 60 %, chce ho ještě zvýšit.

Další vylepšování podílu na reklamním trhu v České republice očekává společnost Central European Media Enterprises (CME), která zde provozuje vysílání kanálů skupiny Nova. V konferenčním hovoru pro investory, který se uskutečnil při příležitosti oznámených výsledků za rok 2014, to uvedl Christoph Mainusch, jeden ze dvou výkonných ředitelů CME.

Podle interních odhadů CME představoval podíl skupiny Nova na reklamním trhu v loňském roce 60 % a oproti roku 2013 se zvýšil o 11 procentních bodů (z 49 % v roce 2013). „Další vylepšení tržního podílu očekáváme v roce 2015, ale ne v hodnotách, kterých jsme dosáhli mezi lety 2014 a 2013,“ uvedl Mainusch.

Výhled pro letošní rok je podle Mainusche dobrý. „Výsledky za leden a únor jsou podle našeho očekávání,“ řekl dále. V letošním roce chce CME na českém trhu posilovat i svůj podíl na sledovanosti, který by měl vést k vyšším reklamním výnosům. CME zároveň uvádí, že bude „dodržovat nákladovou disciplínu“. Z konferenčního hovoru rovněž vyplynulo, že na Novu se po výpadku inzerentů v důsledku obchodní politiky z roku 2013 dosud vrátili všichni inzerenti s výjimkou tří, s nimiž mají vyjednávání nadále probíhat.

Management CME se v následujících měsících hodlá zaměřit na zvýšení monetizace podílu na sledovanosti. Od roku 2016 pak předpokládá úspory v zahraniční programové tvorbě. „Budeme pokračovat v naplňování nákladové efektivity v lokální produkci, aniž bychom ale ohrozili náš podíl na sledovanosti,“ zaznělo v hovoru pro investory.

-mav-