Zákon chce zákaz reklamy pro sázkové firmy bez licence

úterý, 03. března 2015, 11:25 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Inzerce sázkových firem bez licence může dosahovat stovek milionů korun ročně.

Zákaz reklamy, aktivní blokace webových stránek či povinná lokální licence jsou některými z nástrojů, které prosazuje Asociace provozovatelů kurzových sázek (APKURS) v boji proti nelegálnímu trhu online sázení na českém trhu. Novinářům to v úterý řekl výkonný ředitel APKURS Marek Herman. Regulace nelegálního sázení se v současnosti připravuje v rámci zákona o dani z hazardních her. Na druhou stranu zákaz reklamy pro nelegální firmy platí i v současnosti, podle asociace APKURS se ale nedodržuje. Podle odhadu může výše reklamních investic sázkových firem bez licence dosahovat stovek milionů korun ročně.

Velikost tuzemského sázkového trhu je podle Hermana 5 mld. Kč, z čehož na společnosti s platnou licencí připadá jen polovina (2,5 mld. Kč). „Reklama nelegálních sázkových kanceláří se objevuje v televizi, na webu, na billboardech a v tištěných médiích. Problémem je i to, že se inzerují nepovolené hry nebo, že se tato reklama objevuje na státem podporovaných akcích, jakým je Velká cena Brna,“ popsal Herman. Asociaci vadí především to, že sázkové firmy bez licence ministerstva financí neplatí daně a nemusejí dodržovat žádná pravidla.

Asociace považuje za klíčové především uplatňovat nástroje k efektivní blokaci tzv. nelegálů, tj. především aktivní blokace stránek a blokace plateb. Stávající návrh zákona, který je nyní  ve fázi přípravy, o blokaci plateb neuvažuje. Aktivní blokace stránek sice v návrhu je, ale podle asociace obsahuje příliš dlouhé lhůty. Výkonný ředitel Herman ale zdůraznil, že asociaci nejde o blokaci internetu. Návrh zákona počítá se zákazem reklamy i s povinnou lokální licencí, výši zdanění stanovuje na 25 %.

Mezi společnosti, které nemají licenci, patří např. B-win, Be-at-home, Unibet a Bet365. Celkový počet sázkových firem bez licence je ale vyšší.

-mav-