Svobodné fórum: Start nového webu se podařil

středa, 04. března 2015, 07:51 Internet & Mobil MediaGuru

Nový online deník poskytl první čísla o návštěvnosti od svého startu.

Online deník Svobodné fórum, který před třemi týdny spustil spolek Free Czech Media, navštívilo od začátku jeho působnosti 10. února necelých 116 tisíc unikátních uživatelů. Údaj vychází z měření Google Analytics, které ale neodpovídá metrice jednotného výzkumu NetMonitor. Z dat, která na základě Google Analytics provozovatel serveru dále poskytl, vyplývá, že za tři týdny zaznamenal nový web přes 227 tisíc návštěv a zobrazil přes 0,5 mil. page views.

Vývoj návštěvnosti serveru Svobodné fórum od startu 10.2. 2015

Vývoj návštěvnosti serveru Svobodné fórum, zdroj: Google Analytics
zdroj: Google Analytics, Free Czech Media

Rozdíl mezi daty Google Analytics a NetMonitorem je především v hodnotě unikátních uživatelů. Rozdíl může být cca až třikrát vyšší ve prospěch Google Analytics. I takový výsledek je ale po necelém měsíci pro nový web velmi dobrý, vezmeme-li v úvahu, že neměl výraznější mediální podporu.

„Bez reklamy, kromě malé kampaně na Facebooku. A vůbec bez větších peněz. Malé médium, ale celkem živé. A hlavně nám to miminko pořád roste. Ta nízkonákladovost je pro mě největší odvaz,“ napsal v tomto týdnu na svůj Facebook předseda spolku Pavel Šafr.

Svobodné fórum se profiluje jako kritický web, monitoruje zejména činnost médií v návaznosti na politické a společenské elity, všímá si ale i dalších mocenských nesrovnalostí a současného vývoje české společnosti. V centru jeho zájmu jsou hlavně média mediální skupiny Mafra, jeho záměrem je ale sledovat i ostatní média, např. média veřejné služby.

-mav-