Trendy 2015: Video, nákup přes fotky i geozábava

pondělí, 09. března 2015, 13:09 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Nové technologie musí značky využít k posílení a personalizaci zážitků.

Značky budou letos ještě více využívat nové technologie k poskytování silných a personalizovaných zážitků. Ukazuje to globální studie společnosti ZenithOptimedia 2015 Emerging Top Ten Trends, která se zaměřila na vliv nových technologií na maloobchod, média či zábavní průmysl.

Deset trendů roku 2015

(1) Rozmach videobsahu na míru

V roce 2015 bude on-line video představovat 12 % všech výdajů na digitální reklamu. Vzhledem k tomu, že někteří spotřebitelé zcela opouštějí tradiční televizi, z online videa se stane běžná alternativa lineární televize. Více značek se zaměří na tvorbu vlastního obsahu ve spolupráci s celebritami. Jejich cílem je vytvořit videoobsah na míru specifickému publiku.

(2) Proximity marketing: beacon svítí na cestu

Proximity marketing neboli marketing zblízka se už nějakou dobu používá. Se zavedením technologie „beacon“ se pravděpodobně ale posune na novou úroveň. Beacon představuje nízkoenergetický rádiový vysílač, který vysílá na chytré telefony zákazníků signály Bluetooth s informacemi v reálném čase. Značky budou tuto technologii využijí k poskytování lokalizovaných zážitků, odpovídajících nabídek a služeb.

(3) Vůně v maloobchodě: vůně úspěchu

Inovativní značky těží z pokroku, ke kterému došlo ve využívání vůní ke změně nálad, zesílení emocí a vytváření zážitků. Nakladatelé začínají experimentovat s vůněmi přiřazenými k určitým kapitolám knih a Ophone vám umožní posílat aromatické zprávy.

(4) Personalizace sociálních médií

Ve výběru značek naslouchají spotřebitelé doporučením přátel na sociálních médiích. Letos by se měl tento fenomén posunout na novou úroveň, vzniknout by měla tzv. „sociální personalizace“, s níž by měli lidé za podpory značek větší kontrolu nad vytvářením personalizovaných online seznamů přání i nad určením osob, které jim mohou doporučení zasílat.

(5) Ve jménu produktů na míru

Technologie, které lidem umožňují přizpůsobit si oblíbené produkty na míru, se letos stanou běžnější záležitostí. Na veletrhu CES 2015 byla prezentována celá řadu dostupných 3D tiskáren, které budou dostupné i široké veřejnosti. Lidé si budou moci snadněji personalizovat produkty svých oblíbených značek.

(6) Nakupování přes fotografie

Technologické inovace přeměňují online fotografie a „vizuální web“ na mocný prostředek personalizovaného nákupu. Prodejní kanály začínají vznikat na základě stránek s fotografiemi, typu Pinterest. Značky proto budou investovat do vizuálů vyšší kvality.

(7) Mobilní rozhraní napříč žánry

Rozhraní, které vám umožní dát „líbí se mi“ pouhým přejetím doprava, bylo nejprve využíváno v rámci seznamovacích aplikací, jako je Tinder. Teď se stává běžným a účinným prostředkem i v jiných online sektorech, například v módě. Jednoduchá funkce „líbí se mi“ lidem pomáhá vytvořit si snadno vlastní seznamy toho, co si přejí získat.

(8) Chytré senzory: automatizace se stává skutečností

Díky technologiím se postupně zvyšuje konektivita jednotlivých zařízení v našem životě. Senzory, jež to umožňují, se navíc stávají dostupnější. Značky by měly nastupující éru konektivity, která jde ruku v ruce s automatizací, využít pro nabídku správcovských služeb.

(9) Vyprávění příběhu značky: technologie mění děj

Vyprávění příběhu značky se díky integraci různých druhů médií a interaktivních technologií pravděpodobně stane více imerzivní. Spotřebitelé budou těžit z hladké integrace obsahu napříč zařízeními. Značky budou schopné vyprávět lepší příběhy za použití na míru přizpůsobeného obsahu, který funguje přes různé platformy.

(10) Geozábava: socializujte své okolí

Příslušníci generace Y se stále více snaží zapojit do svého prostředí a okolí a technologie pro určování zeměpisné polohy se jim to snaží zjednodušit. Značky objeví nové příležitosti k využití posílání zpráv či vytváření imerzivních zážitků založených na zeměpisné poloze.

„Vytváření personalizovaných zážitků během nákupního rozhodovacího procesu se stane rozhodujícím pro značky, které usilují o udržitelnou návratnost investic,“ komentuje trendy Linda Tan, Strategic Insights Director agentury ZenithOptimedia.

-kch-