WSJ: Videoportál YouTube stále není ziskový

pondělí, 02. března 2015, 11:48 Internet & Mobil MediaGuru

I přes značnou uživatelskou popularitu se YouTube zatím nedostal do černých čísel.

Videoportál YouTube, který společnost Google zakoupila za 1,65 mld. USD, není ani po devíti letech v zisku. A to i přesto, že si dokázal vybudovat měsíční základnu uživatelů ve výši jedné miliardy, píše deník The Wall Street Journal.

Deník se odvolává na nejmenovaný zdroj, který má o hospodaření YouTube informace. Videoportál vykázal v loňském roce tržby ve výši 4 mld. USD, což mělo představovat cca 6 % celkových tržeb Googlu. WSJ ale podotýká, že YouTube investoval každý rok značné investice do výstavby své infrastruktury.

Videoportál také čelí zvyšující se konkurenci v segmentu streamovacích služeb. Vedle Amazonu a Netflixu se snaží vlastní videoslužby nastartovat i Facebook a Twitter, které pravidelně posílají návštěvníky na stránky YouTube.

Analytici také zmiňují, že YouTube oslovuje úzkou sociodemografickou skupinu převážně mladých uživatelů, kteří mohou více odolávat reklamním sdělením. Pokud chce YouTube zvýšit své reklamní tržby, musí přilákat více televizních zadavatelů. To ale znamená vyšší investice do televizního obsahu, dodávají.

-mav-