ČT chce od MFD omluvu. Mafra důvod k omluvě nevidí

středa, 08. dubna 2015, 23:06 TV MediaGuru

MF Dnes se za svůj titulní článek ČT neomluví. Ta je připravena bránit se soudně.

Česká televize žádá omluvu na titulní straně MF Dnes za článek Přes ČT se praly peníze, který vyšel taktéž na první straně 1. dubna, a to ve stejném rozsahu. Pokud omluva nevyjde, chce se ČT domáhat nápravy soudně. Na jednání Rady ČT to dnes v Brně řekl generální ředitel televize Petr Dvořák.

Vydavatel deníku MF Dnes, společnost Mafra, ve středu večer uvedla, že nevidí pro omluvu důvod. K neoprávněnému zásahu do práv ČT podle jejího názoru nedošlo. "Článek v deníku Mladá fronta Dnes vznikl jako standardní investigativní text, ale bohužel z vystupování pana generálního ředitele Dvořáka se nemůžeme ubránit dojmu, že jeho záměrem, spíše než se věcně vyjádřit k  informacím v článku uvedeným, je vyvolat dojem,  že Česká televize  je obětí nějakého spiknutí," sdělila za Mafru tisková koordinátorka Silvie Škábová.

Televizi vadí titulek, který je podle ní zavádějící. "Celkově nás MF Dnes zatáhla do kauzy, se kterou nemá ČT reálně nic společného," řekl Dvořák.

Ve zprávě se hovoří o daňových podvodech, do nichž nebyla ČT zapojená. MF Dnes upozornila na případ, ve kterém firmy zprostředkovávající sponzoring na ČT, tedy uvedení jmen firem před začátkem pořadu, údajně vystavovaly klientům faktury na vyšší částky, než kolik samy za sponzoring televizi platily. Zákazníci zprostředkovatelů si tak snížili daňový základ a část peněz jim poté zprostředkovatel vrátil. Policie podle deníku prověřuje například společnost Praha Production podnikatele Martina Jansy, která pro ČT v minulosti připravovala pořady. Jansa jakékoli nezákonné jednání popřel.

Mafra reagovala, že výtce ohledně titulku nerozumí. "Opravdu nerozumíme tomu, jak by náš článek: s titulkem „Přes ČT se praly peníze“, podtitulkem „Podnikavci zneužili Českou televizi. Se sponzoringem pořadů nabízeli snížení daňového základu“, textem, v němž bylo zdůrazněno, že: „Česká televize se patrně stala obětí podvodu.“ (což byl i citát vysoce postaveného manažera ČT), že „Policie totiž prověřuje podezření, že sponzoring v České televizi posloužil opakovaně některým firmám k daňovým podvodům“ , mohl zasáhnout pověst ČT. Přitom v článku byla uvedena jak stanoviska jak generálního ředitele ČT,  tak obchodního ředitele ČT pana Hynka Chudárka, kteří se k vzniklému problému vyjadřovali," uvedl vydavatel MF Dnes.

"Česká televize se ničeho nekalého nedopustila a do podvodů, které článek popisuje, se nijak nezapojila. ČT dostála všem povinnostem a se společností Praha Production přestala spolupracovat ve chvíli, kdy jí byl způsoben dluh, který bude splacen v nejbližších dnech," řekla ČTK již dříve mluvčí Alžběta Plívová.

Veřejnoprávní televize současně poukázala na to, že se článek objevil na titulní straně deníku "právě ve chvíli, kdy reprezentanti politického hnutí ANO veřejně volají po zrušení sponzoringu ve veřejnoprávní televizi". Proti takzvaným sponzorským vzkazům nedávno vystoupil poslanec a předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek (ANO), podle kterého se do vysílání ČT pod označením sponzoringu dostává reklama, na kterou se vztahují přísnější pravidla.

-čtk-, -mav-

Aktualizováno 8.4. 2015 ve 23:15 o stanovisko skupiny Mafra.