Facebook umožní lidem nově také telefonovat

pátek, 24. dubna 2015, 15:02 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť Facebook se chce pustit i do volání, testuje hlasové služby.

Facebook začal testovat novou aplikaci pro hlasové hovory s názvem Hello. Aplikace umožňuje spárování telefonních čísel s databází kontaktů z Fabooku a uživatelům má usnadnit komunikaci s přáteli i firmami. Projekt má na starost tým služby Messanger.

Aplikace Hello je propojena s facebookovým účtem a uživateli se tak při telefonování zobrazují informace o volajícím. Lidé si tak můžou určité hovory zablokovat. V aplikaci se vám zobrazí detail volajícího i tehdy, pokud jeho číslo sami v telefonu uložené nemáte. Uvidíte nicméně pouze ty informace, které daný uživatel na Facebooku sdílí.

Současně můžou lidé v Hello vyhledávat kontakty na lidi a místa. To je zajímavé zejména pro firmy, které mohou uživatelé přímo z aplikace také kontaktovat. Pokud tedy uživatele na Facebooku zaujme na základě doporučení jeho přátel například konkrétní obchod nebo restaurace, může si v aplikaci najít její adresu, otevírací hodiny a rovnou udělat rezervaci, aniž by přitom aplikaci opustil.

Server Techcrunch upozorňuje i na další potenciál nové aplikace. Facebook může díky Hello začít pracovat s vyhledávací reklamou a předkládat uživatelům kontakty s nabídkou služeb. Podstatný přínos nové funkce ale spočívá v synergii s ostatními produkty Facebooku. Pokud začnou lidé přes Hello skutečně telefonovat, posílí to jejich vazbu na Messanger a další služby.

Facebook nabídl aplikaci Hello tento týden k veřejnému testování v USA, Brazílii a Nigérii. Pokud se provoz osvědčí, bude v dalších zemích dostupná během nadcházejících týdnů. Aplikace je však zatím k dispozici pouze pro operační systém Android a s hovory ze zařízení Apple není kompatibilní.

-kcm-