PNS: Prodej tisku se lepší, vidíme pozitivní saldo

pátek, 24. dubna 2015, 08:36 Tisk MediaGuru

Generální ředitel PNS očekává, že letošní snížení obratu by nemělo překročit 5 procent.

Distribuční společnost PNS, největší distributor periodického tisku v České republice, očekává v letošním roce další snižování poklesu obratu. Situace na trhu prodeje periodického tisku se podle generálního ředitele PNS Radomila Judy zlepšuje, řekl na čtvrtečním slavnostním předání cen pro nejlepší prodejní místa s tiskem Trafika roku.

Zatímco ještě v roce 2012 vykázala firma meziroční snížení obratu na úrovni 13 %, v loňském roce představoval pokles 8 %. Jen za období druhého pololetí roku 2014 se v meziročním srovnání podařilo snížení stáhnout na 6 %. „V letošním prvním čtvrtletí je už pokles jen 4%, a letošní březen se dokonce s loňským vyrovnal,“ popsal šéf PNS. Dodal přitom, že osobně očekává, že letošní pokles obratu PNS by neměl být vyšší než 5 %.

PNS zároveň podle Judy registruje, že počet nově vzniklých titulů převyšuje počet titulů zaniklých. Loni mělo podle evidence PNS vzniknout necelých 230 nových titulů, zaniknout nemělo ani 200. Jen za letošní rok eviduje PNS téměř 70 nových tištěných titulů. Samotný počet ale ještě sám o sobě nemusí o zlepšení trendu vypovídat.

„Podstatné je, že se to odrazilo i v obratu. Když srovnáme saldo nově vzniklých titulů za uplynulý rok a saldo titulů, které zanikly, tak se dostáváme k pozitivnímu saldu 20 mil. Kč, což není málo. Sestupová křivka ještě nějakou dobu trvat bude, ale proces poklesu se zastavuje,“ řekl Radomil Juda.

-mav-