Prodej Lidových novin se dál zvyšuje, ukazují data

úterý, 07. dubna 2015, 11:25 Tisk MediaGuru

Ve srovnání s loňským únorem jsou LN jediným deníkem s vyšším pultovým prodejem.

Souhrnný prodaný náklad tuzemských deníků dosáhl v letošním únoru podle dat ABC ČR v průměru 806 tis. výtisků, což byl téměř stejný výsledek jako v lednu – dokonce mírně lepší, pokud vezmeme v úvahu, že únor je kratším měsícem než leden. V meziročním srovnání nedochází k výraznějším změnám. Oproti loňskému únoru se prodalo o téměř 8 % výtisků novin méně, což představuje snížení o cca 67 tis. prodaných kusů denně.

Srovnání s lednem je příznivé pro čtyři tuzemské deníky: Lidové noviny, Sport, Hospodářské noviny a MF Dnes. V únoru se tak prodaný náklad těchto deníků buď zvýšil, nebo zůstal na stejné úrovni jako v lednu. V meziročním srovnání se stále nejlépe daří Lidovým novinám, kterým průměrný prodaný náklad meziročně narostl o pětinu.

Průměrný prodaný náklad deníků (ks), únor 2015

Zdroj: ABC ČR
Zdroj: ABC ČR

Lidové noviny jsou tak jediným deníkem, kterým prodaný náklad meziročně roste. Není to přitom jen zásluhou nárůstu pomocí elektronických verzí, ale i pultového prodeje. Ten se v letošním únoru ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil o 21 % (+2,5 tis. kusů). Ve srovnání s letošním lednem si v pultovém prodeji polepšil i deník Sport.

Pultový prodej deníků (ks), únor 2015

Zdroj: ABC ČR
Zdroj: ABC ČR

V oblasti předplatného se podařilo počet předplatitelů zvýšit ve srovnání s letošním lednem deníkům MF Dnes, Lidové noviny, Hospodářské noviny a Aha!. Úroveň předplatného je ale celkově na nižší úrovni než loni v únoru.

Předplatné tuzemských deníků (ks), únor 2015

Zdroj: ABC ČR
Zdroj: ABC ČR

-mav-