Šafaříková: Komentátor LN Macháček pracuje pro Babiše

čtvrtek, 30. dubna 2015, 13:46 Tisk MediaGuru

Lidové noviny opoušějí po necelém roce a půl Kateřina Šafaříková a Kateřina Eliášová.

Redaktorka Lidových novin Kateřina Šafaříková opustí deník po té, co se do něj na začátku roku vrátila. Na svém facebookovém profilu vysvětlila, že odchází kvůli nesouhlasu s paralelním působením Jana Macháčka jako komentátora Lidových novin a zároveň konzultanta ministra financí Andreje Babiše. 

"Zhruba před dvěma týdny jsem zjistila, že můj kolega Jan Macháček je nejen komentátor LN, ale také zahraničněpolitický konzultant Andreje Babiše. Zjistila jsem to na jednom velmi konkrétním případě," píše ve svém stanovisku Šafaříková (jeho celé znění níže). Přestože na problém upozornila vedení deníku, nebyl podle jejích slov vyřešen. "Spojení rolí, které mají zůstat nespojené a nespojitelné – spolutvůrce politiky a nezávislého komentátora této politiky – považuju za zcela nepřekročitelný princip novinářské práce. Tady byl překročen a jeho překročení akceptováno. Proto jsem dala výpověď," uvedla na závěr svého zdůvodnění.

Lidové noviny za Janem Macháčkem stojí. "Jan Macháček je uznávaný analytik a komentátor, jehož texty doplňují názorovou nabídku čtenářům Lidových novin. Proto o něj LN stojí i nadále. Právě strategie LN zkvalitňovat svůj obsah přináší výsledky v podobě rostoucího prodaného nákladu a čtenosti," sdělila tisková mluvčí skupiny Mafra Silvie Škábová. 

Od doby převzetí Mafry skupinou Agrofert jde o jeden z prvních veřejných vystoupení některého z členů redakce Lidových novin, který by upozornil na možné sepětí obsahu deníku s názory ministra financí. Kateřina Šafaříková přišla do týmu, který skládal Ištván Léko až po svém jmenování do funkce šéfredaktora Lidových novin. Přestože v Lidových novinách dříve pracovala (2004-2009), v době, kdy německý majitel Lidové noviny prodal, v redakci nebyla.

Z redakce Lidových novin odchází také Kateřina Eliášová. Rovněž ta přišla do redakce Lidových novin na začátku roku 2014. Podle serveru Echo24.cz na facebooku uvedla, že pro svůj odchod z LN má i jiné důvody. „S šéfredaktorem listu Ištvánem Léko mám dlouhodobé spory týkající se mé práce, nespokojenost je na obou stranách, pokládám za fér to říct. Víc k tomu nechci dodávat,“ uvedla. Dodala, že do redakce Lidových novin šla v době, kdy je vlastnil Andrej Babiš. "Nemohu a nechci se tedy vymlouvat na neznalost prostředí. Nelze však vše hodit jen na Andreje Babiše, je to alibismus. V redakci nepracují stroje, do kterých se hází složky z Agrofertu, které pak někdo publikuje. Hodit všechny novináře do jednoho agrofertího pytle prostě není fér, vzniká tam řada skvělých textů od kvalitních novinářů. Já jsem nicméně došla do chvíle, kdy svou práci nemůžu dělat tak, jak bych si přála. Jediným řešením proto bylo odejít,“ napsala.

  Zdůvodnění Kateřiny Šafaříkové k odchodu z LN Dala jsem výpověď v LN. Protože okolnosti považuju za důležité, a protože se množí dotazy po mém odchodu, zveřejňuju důvod. Zhruba před dvěma týdny jsem zjistila, že můj kolega Jan Macháček je nejen komentátor LN, ale také zahraničněpolitický konzultant Andreje Babiše. Zjistila jsem to na jednom velmi konkrétním případě. Jan Macháček poslal začátkem dubna Andreji Babišovi svoje poznámky k nové Koncepci zahraniční politiky – Babiš v té době dostal koncepci coby lídr koaliční ...strany k připomínkování.
11. dubna vyšel komentář v LN od Jana Macháčka ke koncepci, kde používá tytéž argumenty, jaké předtím poslal Andreji Babišovi jako podklad pro jeho politické stanovisko. Shoda obou Macháčkových textů, tedy připomínek a komentáře v LN, je 99 %. V komentáři nebyl zmíněn jen jeden argument z těch, který Jan Macháček poslal Babišovi. Když jsem to zjistila, šla jsem za Janem Macháčkem, abych si ověřila autenticitu jeho poznámek pro Babiše. Nejprve ji zapřel, poté ji přiznal. Na celou situaci nijak nereagoval. Poté jsem šla za šéfredaktorem Ištvánem Lékem, s tím, že je nutné věc systémově řešit. Tvrdil, že o souběhu poradcovské a komentátorské role nevěděl a publikaci připomínek pro Babiše překlopených do komentáře v LN označil za chybu. Dohodli jsme se, že ještě tentýž týden navrhne řešení. O tři dny později mi sdělil, že dospěl k rozhodnutí, že věc řešit nebude. Postavil se za Jana Macháčka, s tím, že mu plně důvěřuje a v redakci je pro něj důležitý. Co píše nebo nepíše pro Andreje Babiše, je mu jedno. Spojení rolí, které mají zůstat nespojené a nespojitelné – spolutvůrce politiky a nezávislého komentátora této politiky – považuju za zcela nepřekročitelný princip novinářské práce. Tady byl překročen a jeho překročení akceptováno. Proto jsem dala výpověď.
-mav-