Vlastníci médií se cyklicky mění, nejsou na trvalo

čtvrtek, 02. dubna 2015, 15:33 Tisk MediaGuru

Stávající rozložení vlastnických sil v Česku není na trvalo, vyplynulo z diskuse Newton Media.

Situace, kdy by majitelé médií diktovali obsah, je pro většinu šéfredaktorů diskutujících na debatě společnosti Newton Media hraniční a vedla by k jejich odchodu. Summit, uspořádaný k 20. výročí společnosti, se zabýval otázkou vlastnictví českých médií.

Šéfredaktor Reflexu Radek Bajgar řekl, že redakce týdeníku Reflex, který patří podnikatelům Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi, bude svobodná tak dlouho, dokud se svobodná bude cítit. Zdůraznil přitom, že v Reflexu panuje ostrá zeď mezi redakcí a vlastníky a že většina novinářů v Reflexu ani nezná všechny aktivity svých majitelů. Majitelé zase neznají plány redakce. „Naši majitelé netuší, co chystáme, a nevědí, jaký materiál vyjde,“ řekl účastníkům debaty.

Člen představenstva skupiny Mafra Michal Hanák řekl, že svůj post by opustil v případě, kdy se nemohl pod svou práci podepsat. „Do doby, pokud budu mít možnost dělat rozhodnutí, která považuji za správná, tak nemám důvod z Mafry odcházet,“ popsal. Podle Hanáka nebyl po dobu vlastnictví skupiny Mafra Andrejem Babišem nucen dělat kroky, se kterými by vnitřně nesouhlasil. „Nejsem si vědom toho, že by iDnes.cz změnil směr nebo podlézal Andreji Babišovi. Nikdo mě nekontaktoval s tím, že mám něco konkrétního napsat, nebo že jsem to s nějakým článkem přehnal. Pak bych v Mafře zůstat nemohl,“ přiblížil.

Michal Půr, šéfredaktor týdeníku Euro, který vydává společnost Mladá fronta majitele Františka Savova, se s majitelem vydavatelství dosud nesetkal. „Nikdy jsem ho neviděl. Je to komfortní situace,“ uvedl s tím, že ani trestním stíháním Františka Savova se pro jeho práci nic nemění. Směrem k osobě vlastníka konkurenční skupiny Mafra Andreje Babiše řekl, že se výhledově dostane do fáze, kdy mu vlastnictví médií bude vadit. Důležitější pro česká média je ale podle jeho názoru nalezení ekonomického modelu, který zajistí médiím peníze a dá jim tak svobodu.

Podle bývalé šéfredaktorky MF Dnes Sabiny Slonkové, která v současnosti řídí server Neovliní.cz, není prostředí v současných českých médiích ideálním pro nezávislou žurnalistiku. Přestože i v médiu, které patří podnikateli a politikovi může novinář ctít svá pravidla, vždy bude podle Slonkové toto médium narážet na to, že jeho vlastníkem je politicky aktivní majitel. „Všechno, co noviny přinesou, bude smetený s tím, že pracujete pro někoho. Práce je tím devalvovaná. Majitel ničí noviny,“ uvedla.

Podobný názor zastává i šéfredaktor nového slovenského Denníku N Matúš Kostolný. Ten účastníkům summitu zopakoval své motivy, proč se rozhodl odejít ze slovenského deníku Sme poté, co majetkový podíl v deníku získala skupina Penta. Myslí si, že osobu vlastníka nelze od média odtrhnout. „Vím, že bych nedělal noviny pro Pentu, ale každý den musíte dokazovat, že vaše práce je nezávislá na majiteli. Není to normální situace. Normální je, že děláte věci bez ohledu na to, co je nad vámi,“ řekl.

Přestože v osobě vlastníka, který je zároveň ekonomicky a politicky aktivní osobou, je český mediální trh poznamenán, šéfredaktor Reflexu Radek Bajgar považuje za alarmující i stávající podobu médií. Dominuje jim rychlost nad kvalitou zpracovávání informací. „Jsem zděšený stavem mediálního trhu, do kterého jsem se po dlouhé době vrátil. Nikdo nikam nechodí, všichni vyklopí články z monitoru, musí to být hlavně rychle. Systém je úplně zběsilý,“ popsal.

-mav-