Dovolená v protektorátu půjde v úterý a ve čtvrtek

středa, 06. května 2015, 13:50 TV MediaGuru

Reality show ČT z období protektorátu bude vysílána dvakrát týdně, v úterý a ve čtvrtek.

Nová historická reality show Dovolená v protektorátu půjde od 23. května dvakrát týdně. Kromě prvního a posledního dílu, které budou vysílány v sobotu, poběží jednotlivé 55 minutové díly v úterý a ve čtvrtek v hlavním vysílacím čase od 20:00 na ČT1. Reprízované budou vždy následující den dopoledne. Osmidílný pořad, který sleduje život jedné vícegenerační rodiny „přesídlené“ ze současnosti do Protektorátu Čechy a Morava, je jedním z příspěvků veřejnoprávní televize k výročí 70 let od konce Druhé světové války.

Datum Den Název dílu
23. 5. sobota 1. díl - Vítejte v pekle
26. 5. úterý 2. díl - Pravidla přežití
28. 5. čtvrtek 3. díl - Razie
2. 6. úterý 4. díl - Zabijačka
4. 6. čtvrtek 5. díl - S gestapákem v zádech
9. 6. úterý 6. díl - Tajný vzkaz
11. 6. čtvrtek 7. díl - Krok od propasti
13. 6. sobota 8. díl - Den zúčtování

Sedmičlenná rodina Lustykových Dočekalových byla vybrána po důkladném castingu, na nějž dohlížel mimo jiné i psycholog. Vybraní účastníci si dva měsíce na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se žilo v období protektorátu ve vesnickém stavení na horách. Natáčelo se v lokalitě Na Klepačce ve Starých Hamrech v Beskydech. Reality show se snaží kopírovat tehdejší život v maximální míře, včetně vybavení domácnosti, konzumované stravy a životního stylu. „Snažili jsme se reálie co nejvíce respektovat, samozřejmě se tam však objeví některé drobné odchylky,“ popsala autorka, scénáristka a režisérka projektu Zora Cejnková. Na dějinnou věrohodnost dbali historici Jan Boris Uhlíř a Marie Michlová a architekt Petr Pištěk.

Do běhu rodiny, která se o sebe musela postarat, se v průběhu natáčení pro dokreslení koloritu zapojovali i herci ztělesňující postavy, například sousedy, Němce, úředníky, starosty, obchodníků a dalších návštěvníků statku. Kromě obstarávání jídla se tak účastníci museli vyrovnat i s úkoly a nástrahami doby, ať už politickými, nebo sousedskými.

Dovolená ve starých ?asech, 1. díl

Dovolená ve starých ?asech, 1. díl

Dovolená ve starých ?asech, 1. díl

Dovolená ve starých ?asech

Dovolená ve starých ?asech

Pořad Dovolená v protektorátu je volně inspirován obdobnými zahraničními formáty, ve Velké Británii byli účastníci například posláni do viktoriánského období. Režie se ujali kromě již zmíněné Zory Cejnkové také Jana Rezková a Jan Bělohlavý. Pořad vznikl v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové, připravilo jej ostravské studio České televize.

-kch-