Lidovky.cz po šesti letech mění design

pondělí, 18. května 2015, 13:26 Internet & Mobil MediaGuru

Po šesti letech mění web Lidových novin svůj vzhled. Reviduje reklamní pozice.

Webové stránky Lidových novin po šesti letech mění grafiku. Redesignem prošly v pondělí 18. května. „Kladli jsme důraz na to, čím jsou Lidovky.cz mimořádné: původní zpravodajství a sloupky renomovaných autorů,“ vysvětluje vedoucí redaktor serveru Lidovky.cz Radek Kedroň.

Hlavním prvkem je posunutí loga Lidovky.cz, které bylo doposud vlevo na stránce, doprostřed. Název serveru, dosud psaný minuskami, je nově vytvořený kapitálkami a typograficky se tak přibližuje tištěným Lidovým novinám.

Modrá lišta v záhlaví byla nahrazena světle šedivou, upouštěno bylo také od řazení jednotlivých rubrik do tří sloupců pod sebou. Čtenář si nyní může sám určit, jaké odkazy chce v záhlaví hlavní stránky vidět: Českou pozici, Neviditelného psa, Výsledky.com či blogy. Pokud si sám nevybere, systém mu uloží sám ty, které navštěvuje nejčastěji.

Nyní jsou jednotlivé rubriky odděleny krátkou čárou, řazeny jsou vertikálně pod sebe. Po hlavních zprávách následují klíčové rubriky Domov, Svět, Byznys, Kultura a Sport. Zmizely dřívější plochy určené pro lifestylové rubriky, jako je Dobrá chuť, Cestování, Design či Lidé. Nově mají na hlavní stránce jeden velký blok, který je výběrem článků těchto sekcí.

Větší prostor dostávají fotografie. „Zkoušíme také odvážnější výškové formáty fotografií,“ představuje projektový manažer Jiří Špaček. Změn doznaly i samotné články. Přibyly medailonky autorů u stěžejních textů. „V patičce článku najde čtenář zhuštěný obsah celého webu. Od nejčtenějších článků přes texty, které zatím nečetl, až po fotogalerie dokumentů či vzpomínkovou stránku na naše padlé vojáky,“ dodává Špaček.

Nová podoba webu Lidovky.cz
Nová podoba webu Lidovky.cz
Starý design webu Lidovky.cz
Starý design webu Lidovky.cz

Lidovky.cz na nové grafické podobě serveru pracovaly postupně, kdy měnily vzhled nejprve jednotlivých rubrik. Redesign vznikl in-house. Autorsky je pod ním podepsán vedoucí grafického studia Lidových novin Štěpán Korčiš a projektový manažer Jiří Špaček. Součástí redesignu byla i revize reklamních pozic, zmizely menší reklamní pozice, zůstaly jen hlavní bannery, které putují se čtenářem.

Server Lidovky.cz se v Česku řadí k TOP zpravodajským serverům. Podle březnového NetMonitoru dosáhla celková návštěvnost webu 941 tisíc reálných uživatelů, počet zobrazených stránek přesáhl 31 milionů.

Mediální skupina Mafra, pod níž Lidové noviny a Lidovky.cz spadají, připravuje i novou grafickou podobu druhého největšího zpravodajského serveru iDnes.cz. Uživatelé už mají možnost testovat návrhy nové podoby.

Návrh nové podoby titulní strany iDnes.cz
Návrh nové podoby titulní strany iDnes.cz

-kch-