Nejsilnějšími vlastníky tisku jsou Křetínský a Tkáč

úterý, 26. května 2015, 08:02 Tisk MediaGuru

Vydavatel deníku Blesk má stále na českém trhu nejvyšší dosah mezi čtenáři.

Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč zůstávají vlastníky periodického tisku s nejvyšším dosahem mezi čtenáři. Podle aktuálních dat výzkumu Media projekt za poslední loňské čtvrtletí a první čtvrtletí roku 2015 oslovila společnost Czech News Center (CNC) se svými tituly v průměru 3,256 mil. čtenářů (čtenost na vydání). CNC je tak jedinou společností, kde se počet oslovených čtenářů pohybuje nad úrovní 3 mil. na vydání.

Druhým nejsilnějším subjektem z pohledu čtenářského zásahu je skupina Vltava-Labe-Press a Astrosat Media. Akvizice Sanomy, kterou Astrosat učinila, vedla k posílení magazínového portfolia firmy. Dohromady všechny tituly VLP a Astrosatu v průměru osloví 2,835 mil. čtenářů. Skupina VLP je zatím ve vlastnictví společnosti Verlagsgruppe Passau, vlastnické změny lze ale očekávat.

Dosah CNC a VLP v počtu čtenářů na vydání (tis. osob)

TOP vydavatele

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, Median, STEM/MARK, 4Q/2014-1Q/2015

Ve srovnání se stejným obdobím o rok dříve si polepšila mediální skupina Mafra, patřící do mediální divize Agrofertu Andreje Babiše. Její celkový zásah představuje 2,479 mil. čtenářů na vydání. Skupině Mafra pomohlo, že se do výsledku čtenosti promítl i její regionální novinový titul 5plus2.

Mafra se tak dotáhla na Bauer Media, jehož průměrná čtenost na vydání je 2,374 mil. čtenářů. Bauer Media, patřící stejnojmenné německé skupině, v Česku provozuje také společnost Bauer Media Praha, oslovující v průměru 164 tis. čtenářů na vydání (tento výsledek není do celkového zásahu Bauer Media započítán).

Podíl jednotlivých vydavatelů na tiskovém trhu, čtenost na vydání

sgares_vydavatele

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, Median, STEM/MARK, 4Q/2014-1Q/2015

-mav-