PNS mění vedení, odstupuje i ředitel Juda

pátek, 29. května 2015, 11:23 Tisk MediaGuru

Valná hromada společnosti PNS rozhodla o změnách ve vedení.

Distribuční společnost PNS, lídr na trhu distribuce tisku, má nové vedení. Změny, o kterých se na tiskovém trhu delší dobu spekuluje, řešila páteční valná hromada. Z vedení společnosti odchází stávající generální ředitel a předseda představenstva Radomil Juda a finanční ředitel a zároveň místopředseda představenstva Pavel Borovka. Společnost PNS naše předcházející informace oficiálně potvrdila kolem poledne tiskovou zprávou. Uvedla, že zvolila nové členy vrcholového vedení.  

Valná hromada do představenstva nově zvolila Františka Čermáka, Cornelia Antonia van der Kolka a Petra Nováka. Podle vyjádření PNS se jedná o nezávislé konzultanty. O jejich pozici chce společnost detailněji informovat v příštím týdnu. Podle našich informací byli noví členové představenstva nominováni akcionáři společnosti PNS. František Čermák v současnosti pracuje ve společnosti Warren Partners. Petr Novák je členem představenstva společnosti AGF Food Logistics (Agrofert). Van der Kolk v posledních letech pracoval pro Bauer Media.

Změny se dotkly i dozorčí rady. Z té podle očekávání odstoupil Eckart Bollmann, který v průběhu jara opustil vedení německé mediální skupiny Bauer Media. Z dozorčí rady odchází také místopředseda Gunther Plank (zástupce VLP). Novým členem se stal Alfred Heintze (Bauer Media). Složení dozorčí rady se dále nemění: Štěpán Košík (Mafra), Lucie Kočí (VLP, Astrosat Media) a David Bregar (Czech News Center).

Podle našich informací souvisejí změny s odlišnými představami některých akcionářů ohledně strategického směřování PNS. Akcionáři jsou vydavatelské společnosti, největší podíly mají Czech News Center, Mafra a Vltava-Labe-Press.

Akcionářská struktura PNS

Akcionari PNS

Společnost dosáhla v roce 2014 konsolidovaných výnosů ve výši 3,37 mld. Kč. Čistý obrat poklesl o zhruba 9,4 %, což je méně než v roce předešlém. Čistý zisk meziročně klesl o 4 % a dosáhl 25,7 mil. Kč. Podle společnosti byl tak překročen roční plán hospodaření. Valná hromada schválila výplatu dividendy akcionářům za rok 2014 ve výši 5 Kč na akcii. Celkem tak bude vyplaceno 28,2 mil. Kč (před zdaněním). Dividenda za rok 2013 vyplacena nebyla.

-mav-