Vlastníci rádií: Nejsilnější je ČRo, Lagardere zvýšila podíl

čtvrtek, 07. května 2015, 07:28 Rádio MediaGuru

Stanice Českého rozhlasu mají na rádiovém trhu stále nejvyšší podíl, mírně ho zvýšily.

Stanice Českého rozhlasu mají nadále podle nových výsledků výzkumu Radio projekt nejsilnější podíl na rádiovém trhu. Souhrnný podíl celoplošných a regionálních stanic Českého rozhlasu dosáhl v posledním loňském a v prvním letošním čtvrtletí 23,1 %. Ve srovnání se stejným obdobím o rok dříve si v celkovém podílu ČRo polepšil, a to zejména díky mírnému nárůstu podílu jeho regionálních stanic.

Z hlediska komerčních vlastníků mají srovnatelné podíly skupiny Lagardere a Media Bohemia. Data výzkumu Radio projekt jim přisuzují 20% podíl. Skupině Lagardere pomohl meziroční růst podílu rádií Frekvence 1 (10,9 %) a Evropa 2 (8,7 %).

Společnost Londa, která patří do mediální divize Agrofertu a která provozuje rádia Impuls, Český Impuls a RockZone, drží podíl ve výši 12,1 %. Nejsilnějšímu tuzemskému Rádiu Impuls podíl na trhu meziročně poklesl o 0,7 procentního bodu.

Skupina Radio United, majetkově propojená s televizní skupinou Prima, nadále zaujímá podíl ve výši 11 %. Radio United je provozovatelem rádií Kiss, Country, Beat, Signál, Spin a Radio 1.

Podíl vlastníků na rádiovém trhu (%)

Podil radiovych vlastniku

Zdroj: Radio projekt, 4Q/2014-1Q/2015, SKMO, Median, Stem/Mark

-mav-