Šlouf: Kauza Peroutka je komunikační chybou

čtvrtek, 21. května 2015, 12:12 PR MediaGuru

V současné době Zemanův tým dělá řadu chyb, říká lobbista Miroslav Šlouf.

S prezidentem České republiky ho pojí více než dvacetiletá spolupráce, pomáhal mu jak s legendárním autobusem Zemák ve volbách v roce 1996, tak s prezidentskou kampaní. „S kampaní jsem Miloši Zemanovi pomáhal, co mi síly stačily. Nyní se mi ale nelíbí, kolika chyb se jeho tým dopouští. Myslím si, že je to v neprospěch v naší země,“ řekl na konferenci PR Klubu o politickém PR známý politický lobbista Miroslav Šlouf.

Prezidentská kampaň Miloše Zemana

Prezidentskou kampaň Miloše Zemana připravoval Miroslav Šlouf podle svých slov přes deset let. Prvním krokem bylo přesvědčit „důchodce na Vysočině“, aby vůbec kandidoval, dalším podpořit Václava Klause ve volbě proti Janu Švejnarovi. Následovalo otestování Zemanova potenciálu, sehnání finančních prostředků, postavení týmu a založení klubu přátele Miloše Zemana, z něhož plynule vznikla politická strana SPOZ. Samotnou kampaň založil na kontaktu a cestování z regionu do regionu. „Každou kampaň vždy rozhoduje, kdo udělá kolik a jakých chyb. A Zeman chyby nedělal,“ podotkl Šlouf s tím, že Zeman se umí naučit jakékoliv téma a dokáže mluvit s lidmi.

V kampani se zaměřil zejména na sociálně handicapované a na regiony, které měly potenciál volby rozhodnout. „Schwarzenbergovi neprohrál volby způsob vedení kampaně, ale Sudetští Němci,“ připomenul Šlouf. Zemanovu kampaň připravoval s týmem dvaceti lidí. Osobně třeba ale nesouhlasil se zapojením Zemanovy dcery Kateřiny. „Pravda ale je, že Zeman byl v nevýhodném postavení, protože jeho žena se do kampaně zapojit odmítla. Partneři politiků podle mě do kampaně naopak patří,“ doplnil Šlouf, který se Zemanem po volbách nerozešel právě v dobrém.

Řešení kauzy s Peroutkou? Nedělat ji!

V současné době se mu nelíbí, kolik chyb a komunikačních přešlapů se kolem Zemana dělá. „Osobně bych ho nikdy nenechal jít s menší či větší virózou na korunovační klenoty,“ zmínil Šlouf. Za nešťastně komunikovanou považuje i cestu do Moskvy, a nedopustil by ani kauzu s Ferdinandem Peroutkou: „S kauzou si musí poradit Ovčáček sám, ale takoví Ovčáčkové, kteří by to vyřešili, se ještě nenarodili.“

Šlouf nevyloučil možnost podílet se na další volební kampani. „Musel bych ale sám vědět proč,“ řekl. Zároveň odmítl, že by mohl pomáhat například Vladimíru Dlouhému, o kterém se jako o příštím kandidátovi na prezidenta uvažuje.

-kch-