Televize chtějí rychlé řešení přechodu na DVB-T2

středa, 20. května 2015, 09:35 TV MediaGuru

ČT i komerční vysílatelé vidí v terestrické platformě budoucnost, chtějí rychlé řešení.

Materiál k dalšímu rozvoji digitálního vysílání v České republice by vláda měla dostat do konce letošního roku. Termín vyplývá ze Strategie správy rádiového spektra, o které ministři budou jednat v nejbližší době. Na konferenci Digimedia 2015, pořádané Asociací českých reklamních agentur a marketingové komunikace, to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný. Rychlé rozhodnutí o digitalizaci požadují provozovatelé televizního vysílání i České Radiokomunikace.

Strategický podklad vznikne ve spolupráci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva kultury, Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Harmonogram další digitalizace zatím podle Novotného nelze přesně stanovit, mimo jiné kvůli nedořešeným lhůtám uvolnění pásma pro takzvaný mobilní broadband (vysokorychlostní internet).

Rozvoj digitálního vysílání podporuje ministerstvo kultury, které se podílí na mediální legislativě a v současnosti chystá novely některých zákonů. "Uvědomujeme si význam mobilního vysokorychlostního internetu jako součást moderní infrastruktury, ale stejně tak je nutné respektovat podmínky pro zemské televizní vysílání," uvedla náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. Upozornila také na chystanou Strategii rozvoje digitálního rozhlasového vysílání, která je v kompetenci jejího ministerstva. "Přivítala bych, kdyby při přípravě vládního dokumentu byla diskutována budoucí přidaná hodnota digitálního rozhlasu," poznamenala.

Další fázi digitalizace, označovanou jako DVB-T2, za jednu ze svých priorit označuje Česká televize. Spolu s tématy financování médií veřejné služby, stanovení pravomocí kontrolních orgánů či definicí poskytované veřejné služby by podle generálního ředitele Petra Dvořáka měla být zohledněna při přípravě nových zákonů.

K rychlejšímu řešení digitalizace vyzývají také komerční televizní vysílatelé. "Budoucnost by se měla řešit rychle," řekl šéf FTV Prima Marek Singer. Televizní vysílání v takzvané terestrické platformě prosazuje i televize Nova. "Otázka je, jakým způsobem přechod na DVB-T2 bude financován," upozornil Štěpán Peichl z Novy.

České Radiokomunikace poukazují na důležitost takzvané přechodné fáze. "Apel operátorů je: pojďme se bavit o technickém plánu přechodu, přidělme přechodové sítě," řekl šéf Radiokomunikací Martin Gebauer. Dodal, že připraveni jsou i výrobci televizorů a první přístroje by měly na trh přijít ještě letos.

Náměstkyně Kalistová dále řekla, že ministerstvo nyní připravuje novelu zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, která ale podle ní představuje spíše technickou úpravu reagující na poznatky z praxe či některé koaliční dohody. Už dříve uvedla, že v budoucnu přijde rozsáhlejší novela, která by měla zohlednit evropskou diskusi k aktualizaci evropské směrnice. Dvořák v této souvislosti upozornil na proměnu vysílacího prostředí a související rozdílný přístup k regulaci tradičních a nových médií. "Jestli by možná nestálo za to si počkat, jakým způsobem budou ty obecné principy vyřešeny v Evropě," uvedl na adresu chystaných změn.