Jirka Král: Reklamní video mi musí dávat smysl

úterý, 23. června 2015, 19:46 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

U reklamních videí mám vždy poslední slovo, říká jeden z nejznámějších českých youtuberů Jirka Král.

Utubering se v posledních měsících stává fenoménem a o ty nejúspěšnější youtubery se čím dál více zajímají i zadavatelé. Jejich videotvorba totiž dokáže v českém prostředí oslovit desítky až stovky tisíc lidí. Jak se na spolupráci s inzerenty dívá youtuber, popsal na Schodišti agentury Konektor Jirka Král, jenž má na YouTube přes 330 tisíc odběratelů.

„Videa na YouTube točím každý den, měsíčně jich vytvořím tak třicet,“ popsal s tím, že tak dvě až tři z toho jsou reklamního charakteru. Všechna jeho videa mají přitom přes 50 tisíc zhlédnutí, úspěšnější se přehoupnou přes 100 tisíc a ty nejúspěšnější překročí hranici 200 tisíc. Nejpočetnější skupinou jeho odběratelů jsou podle údajů Google Analytics lidé ve věku 18 až 25 let.

Klíč k úspěchu vidí Jirka Král především v tom, že je aktivní a „dělá populární témata“. Kromě Let’s playů, tedy komentovaného hraní počítačových her, mu fungují přímé přenosy, například z Vánoc nebo Velikonoc. Utuberingem se přitom zcela uživí. „Nyní si vydělám asi třikrát až čtyřikrát více než ve Skype, kde jsem měl na starost reklamu pro český a slovenský trh,“ prozrazuje. Příjem mu plyne jednak z provize od Google, která je odvislá od počtu zhlédnutí, jednak ze spolupráce se zadavateli, spočívající především v prezentaci produktu formou product placementu. Určitá část peněz může plynout také ze sponzoringu, tedy od inzerentů, kteří Youtuberům platí na pravidelné bázi. Takový přístup volí například Red Bull.

„Většinou mi chodí tak jedna až dvě nabídky ke spolupráci denně,“ řekl dále. Na kterou z nich nakonec kývne, však pečlivě zvažuje. „Reklamní video mi musí dávat smysl a vždy mám poslední slovo,“ dodává. Spolupráci typu „máme připravené video, dej si ho k sobě na YouTube“ proto odmítá. Komerční videa přitom nevypadají na první pohled jako reklama. Podle jeho slov se spíše jedná o natočení zážitku se značkou. Takovým typem videa je například video Jirka Lítá – Flying Bulls šílenosti s Red Bullem, které má více než 150 tisíc zhlédnutí.

Nejsledovanějším komerčním videem natočil dohromady s dalším Youtuberem Gejmrem na podporu Pražského Majálesu. Video Jirka a Gejmr hrají Survival-games Majáles edition získalo za rok přes 360 tisíc zhlédnutí.

Kromě samotných videí je Jirka Král, stejně jako většina úspěšných Youtuberů, velmi aktivní i na sociálních sítích. Na Facebooku má více než 160 tisíc fanoušků, na Twitteru 25 tisíc followerů, na Instagramu přes 63 tisíc. Nově si zařídil také Periscope, umožňující přímé přenosy z mobilního telefonu, kde už má tisícovku followerů. „Dnes už nikoho nezajímají vyretušované fotografie, jde o to být autentický,“ myslí si Jirka Král, který u utuberingu oceňuje především svobodu, se kterou svá videa tvoří, a okamžitou zpětnou vazbu.

-kch-

Foto:Jakub Syrůček