PwC: Tržby online filmů dosáhnou miliardy až v 2020

úterý, 30. června 2015, 10:10 Internet & Mobil MediaGuru

Celkové tržby za online filmy jsou v Česku zatím nízké, ročně se mají ale zvyšovat o 40 %.

Tržby z filmů sledovaných na internetu, např. formou streamu, loni poprvé v Česku překonaly filmy půjčované na klasických nosičích (DVD, Blu-ray). Uvádí to společnost PricewaterhouseCoopers ve své prognóze vývoje PwC Global Entertainment & Media Outlook 2014 – 2018. Zatímco tržby za sledování filmů na internetu porostou v následujících letech o zhruba 40 % ročně, půjčovny se naopak musí připravit na každoroční přibližně 5% pokles. Prodej nosičů má podle předpovědi v následujících letech stagnovat.

„Celkově jsou však tržby za půjčování filmů i stream zatím relativně zanedbatelné. Tržby za on-line filmy sice rostou rychlostí v řádu desítek procent ročně, ale hodnoty jedné miliardy korun dosáhne tento trh v Česku až někdy okolo roku 2020,“ odhaduje Jan Smejkal, odborník na zábavní průmysl a média ze společnosti PwC ČR.

Podle nedávného výzkumu Millward Brown je naprostá většina filmů stažená bez zaplacení. Obavy z postihu v české populaci podle výzkumníků nejsou a obecně je rozšířené povědomí, že za filmy se nemusí platit. 62 % lidí nikdy za sledování nebo stahování filmu nezaplatila, pravidelně platí předplatné pouze 6 % populace, často 3 %. Necelá třetina (30 %) za audiovizuální obsah zaplatí občas (vše uvedené počítáno z lidí, kteří sledovali film nebo seriál na internetu v posledním roce). Průměrná platba je 178 Kč ročně. U malé skupiny těch, kteří zaplatili, proběhla poslední platba často před rokem.

Lístek do kina v České republice stojí v průměru 129 korun, již příští rok by to mělo být podle PwC přes 130 korun. Rozdíly mezi malými lokálními kiny a moderními multiplexy se prohlubují. Zatímco v některých malých lokálních kinech stojí lístek méně než 100 Kč, v plně vybavených multikinech překračuje i 300 korun.

„Dostupnost filmových novinek na internetu a široká nabídka nejrůznějších alternativních forem zábavy, často umístěných ve stejném zábavním či nákupním centru, staví kina do stále obtížnější konkurenční pozice. Ekonomické oživení, a tím vyšší ochota domácností utrácet pomáhá kinům neztrácet diváky i při dražších lístcích, citlivost Čechů na cenu je ale přesto pověstná. Pro udržení diváka však kina musí neustále investovat do nových technologií, a tak se zdražování nevyhnuly ani v krizových letech,“ dodal Jan Smejkal.

Nepatrně více než v České republice zaplatí za návštěvu kina diváci v Maďarsku o něco málo méně naopak v Polsku. Výrazně vyšší ceny než v České republice jsou v Německu, Španělsku či Velké Británii.

Kolik stojí lístek do kina ve světě? (v Kč)

Polsko 126 USA 184
Česká republika 129 Španělsko 167
Maďarsko 141 Německo 224
Itálie 152 Velká Británie 222
Rusko 138 Austrálie 275
Čína 165 Japonsko 285

Zdroj: PwC

-mav-