Rada ČT podpořila Dvořáka, dostane bonus 2,3 mil. Kč

středa, 17. června 2015, 15:14 TV MediaGuru

Rada ČT je spokojena s prací ředitele Petra Dvořáka, obdrží odměnu.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák dostane za loňský rok bonus v plné výši 2,3 milionu korun. Rozhodla o tom dnes Rada ČT. Nárok na odměnu po splnění stanovených kritérií vyplývá z Dvořákovy manažerské smlouvy. Bonus ve stejné výši dostal i v předchozím roce.

V diskusi o výši bonusu radní ocenili vyrovnané hospodaření, dodržení plánovaných ukazatelů i vysoký podíl vlastní výroby. Bývalý předseda rady Jaroslav Dědič zdůraznil, že výtky v uplynulém roce nebyly nijak zásadní, ale spíše dílčí. Připomněl také většinové schvalování předkládaných zpráv. "To jsou důvody, které mě osobně vedou k tomu, že není důvod tu odměnu snižovat," řekl Dědič.

Dvořák po schválení odměny uvedl, že ji chápe jako souhlas se změnami, které Česká televize podstupuje. "A že jí dává podporu i ve chvíli, kdy prochází tak těžkým obdobím, jako procházela třeba v první polovině tohoto roku," řekl.

Odměna přichází pro generálního ředitele v době, kdy sílí tlak na médium veřejné služby i z politických kruhů. Stížnost na pořady ČT směřovala k Radě ČT i společnost Agrofert ministra financí Andreje Babiše.

Pro odměnu v plné výši se vyslovilo deset ze čtrnácti radních. Hlasování se zdrželi noví členové Daniel Váňa a Jaroslav Maxmilián Kašparů, a to s ohledem na jejich krátké působení v radě.

Další z členů Michael Hauser v diskusi připomněl některé dřívější výhrady. "Osobně vidím jako hlavní nedostatek otázku zpravodajství," uvedl. Dostatečně kvalitní podle něj nejsou ani všechny překládané zprávy a některé dotazy údajně nebyly zodpovězeny. Sám navrhoval vyplatit bonus ve výši 90 procent, pro tento návrh nezískal dostatečnou podporu.

Česká televize loni hospodařila s vyrovnaným rozpočtem 6,932 miliardy korun a dodržela plánované cíle mzdových, výrobních i režijních nákladů. Díky menším skutečným nákladům a vyšším výnosům byl fond televizních poplatků v porovnání s rozpočtem čerpán v objemu o 31,5 milionu nižším. Účetní závěrku členové rady schválili jednomyslně.

Dvořákův základní plat činí 230.000 korun měsíčně, což je o 5000 Kč víc, než bral jeho předchůdce Jiří Janeček. Vyšší je také pohyblivá složka mzdy, na roční plný bonus může dosáhnout v případě splnění kritérií. Rada v nich sleduje plnění výsledků hospodaření, kvality a vývoje televizního vysílání a manažerských výsledků generálního ředitele.

Dvořák stojí v čele veřejnoprávní televize od října 2011.