Reklamní trh ovlivní umělá inteligence

úterý, 23. června 2015, 12:55 Reklama MediaGuru

Nastupující éra umělé inteligence radikálně promění reklamní byznys.

Na právě probíhajícím festivalu Cannes Lions se probíralo také téma umělé inteligence. Byť stále může znít jako hudba budoucnosti, reklamní trh by se na její příchod měl připravovat již nyní. „Umělá inteligence není jen další nová technologie, je to počátek zcela nové éry,“ řekl na přednášce Sentience: The Coming AI Revolution Mike Cooper, CEO agentury PHD.

Nástup umělé inteligence je nyní možný díky obrovskému množství dat, sofistikovanějším algoritmům a zvyšujícímu se výkonu počítačů. Do jejího rozvoje již několik let investuje například společnost IBM, která vyvíjí kognitivní systém Watson. Ten se již před čtyřmi lety úspěšně účastnil vědomostní soutěže Jeopardy, v níž porazil své lidské soupeře. O umělou inteligenci se ale intenzivně zajímá také Google, který v loňském roce koupil britskou společnost Deep Mind, zaměřující se na vývoj učících algoritmů. „Umělá inteligence však není záležitost jen technologických firem, připravit se na ni musíme i v reklamním průmyslu,“ dodal Mike Cooper.

Umělá inteligence s sebou přinese tzv. VPA (Virtual Personal Assistant neboli virtuální osobní asistent), který například při zpoždění letadla sám pozmění hotelovou rezervaci či pronajmutí automobilu. Rozhodovací proces se tím ze spotřebitele přesune na umělou inteligenci a spolu s tím se pozmění i zaměření marketérů. „Zatímco nyní cílíme na lidi, v budoucnu budeme komunikovat k algoritmům,“ vysvětlil Cooper. Algoritmy, které se samy dokáží učit novým poznatkům a podle nich neustále měnit své rozhodnutí, promění oblast marketingu a reklamy k nepoznání. Přinese nové možnosti kreativity, novou dynamiku a komunikaci napříč technologiemi.

Se změnou cílové skupiny se promění i tvorba a plánování kampaní. Mediální i reklamní agentury by se měly přeměnit v tzv. technologické architekty – subjekty, které budou promýšlet, které technologie v kampani využít a jak je oslovit.

Umělá inteligence s sebou přináší mnoho výhod, ale i nevýhod. Pozitiva spočívají zejména v usnadnění každodenního života, nicméně s rizikem ztráty soukromí i bezpečnosti, o nebezpečí teroristického zneužití ani nemluvě. Nutné je také počítat s radikální redukcí počtu zaměstnanců, odhad předpovídá snížení o 47 % míst. „Umělá inteligence představuje naši největší existenciální hrozbu. Vyvoláváme démona, tak bychom měli být velmi opatrní,“ myslí si Elon Musk, spoluzakladatel PayPal a CEO automobilky Tesla Motors.

Pozn. red.: Agentura PHD je vydavatelem serveru MediaGuru.cz.

-kch-