Bauer Media obratově táhnou klasické magazíny

úterý, 14. července 2015, 07:30 Tisk MediaGuru

Tradiční mediální firma stále staví především na výnosech z prodeje časopisů.

Celoroční výsledky společnosti Bauer Media Group, jedné z největších evropských mediálních skupin, ukazují, že tato tradiční mediální firma stále staví na výnosnosti tištěných magazínů. Společnost v pondělí zveřejnila své výsledky za rok 2014, ze kterých vyplývá, že loni i přes mírný meziroční pokles obratu (-3 %) dosáhla Bauer Media Group svého historicky druhého nejlepšího výsledku na úrovni 2,26 mld. euro.

Právě výnosy z distribuce klasických magazínů se na výsledku skupiny odrážejí nejvýrazněji. Na celkovém obratu se loni podílely více než z poloviny (1,3 mld. euro). Ve srovnání s předchozím rokem 2013 se snížily o cca 5 %, ale vrátily se na úroveň z roku 2012. Inzertní výnosy tvoří druhou nejvýnosnější položku ve struktuře Bauer Media (v roce 2014 437 mil.euro, meziročně -9 %). Dobře se v loňském roce dařilo rádiové divizi (+19 %) a rostoucí je podle očekávání i digitální část (+16 %), přestože digitál se na celkovém obratu nepodílí ani 100 mil. euro. Většinu tržeb (65 %) tvoří Bauer Media v zahraničí, zbytek na domácím německém trhu.

Struktura obratu Bauer Media Group (mil. euro)

Bauer Media Group

Zdroj: Bauer Media

Bauer Media Group působí ve dvaceti zemích, kde zaměstnává 11 tisíc pracovníků. Celosvětově je vydavatelem asi 600 magazínů, dalších 400 titulů nabízí online, provozuje cca 50 rádiových stanic (rádiovým lídrem je na polském trhu, na Slovensku provozuje nejposlouchanější Rádio Expres). V Česku patří k hlavním vydavatelům na magazínovém trhu, kde působí přes společnosti Bauer Media (např. tituly Rytmus života, Pestrý svět, TV max, Týdeník Televize, Žena a život, Chvilka pro tebe, Tina či Bravo) a Bauer Media Praha (např. Cosmopolitan, Harpers Bazaar nebo Esquire).

-mav-