Facebook mění pravidla pro placení za videoreklamu

pondělí, 06. července 2015, 08:08 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Zadavatelé nechtějí utrácet za propagační videa, která nikdo nevidí. Facebook jim vyšel vstříc.

Facebook zavedl nový způsob placení za videoreklamu, zadavatelé dostali možnost zaplatit teprve tehdy, pokud se na ně uživatelé této sociální sítě dívají alespoň deset vteřin. Dříve si Facebook účtoval pouze za to, kdykoli se videoreklama objevila na hlavní stránce uživatelů (newsfeed). Skutečnost, že se tam začala přehrávat automaticky, ostatně jako veškerý videoobsah na Facebooku, znesnadňovala vyhodnocení toho, jestli ji někdo vnímá. Značky zkrátka nechtěly utrácet peníze na vlastní prezentaci, které ale uživatel nemusí věnovat víc než okamžik. Elisabeth Dianová, mluvčí Facebooku, pro The New York Times sice uvedla, že i letmé zahlédnutí reklamy zvyšuje povědomí o značce, zároveň přiznala, že rozhodnutí nabízet nový způsob prodeje videoreklamy uspíšily právě i výtky zadavatelů. Ti si stěžovali, že platí za propagaci, kterou ale cílová skupina vůbec vidět nemusela.

Podle zdrojů listu The Wall Street Journal se nicméně za "desetisekundovou" videoreklamu platí prostřednictvím elektronických aukcí, což ji ve výsledku může dále prodražit. Ještě více než o peníze jde ale o odpověď na otázku, jak vlastně vymezit zhlédnutí videoreklamy, respektive to, jak velkou pozornost musí uživatelé sociálních sítí videu věnovat, aby je marketingová kampaň mohla dostatečně oslovit.

Mediální agentura GroupM očekává, že platit se bude za videoreklamu, kterou přehráli sami uživatelé (nepouští se automaticky), pustili si ji i se zvukem (není od začátku vypnutý) a viděli z ní více než polovinu (tedy často i více než uvedených deset sekund). Parametry reklamních klipů na Facebooku přece jenom těchto podmínek nedosahovaly.

Koho baví video

Podle standardů organizací Media Ratings Council a Interactive Advertising Bureau by se ale za zhlédnuté mělo považovat i to video, z něhož je na obrazovce vidět víc než polovina po dobu alespoň dvou sekund. Pro srovnání se nabízí také podmínky další sociální sítě, a to sice Twitteru: ten pro zadavatele zpoplatní ty spoty, jež jsou na uživatelově obrazovce plně viditelné po tři po sobě jdoucí sekundy. Facebook ovšem nové podmínky oficiálně používá v "testovacím" režimu, jako by ještě nechával prostor pro jejich případné korekce.

Firma Marka Zuckerberga současně také upravuje přístup k samotnému formátu videa tak, aby se na hlavní stránce Facebooku zobrazovalo především těm lidem, které tento druh obsahu baví. "Uvědomili jsme si, že existují kromě označení To se mi líbí i další známky toho, že obsah uživatele zaujal. V případě videa jde například o zapnutí zvuku či jeho zvětšení na celou obrazovku," uvádějí vývojáři Facebooku Meihong Wang a Yue Zhuo. Cílem podle nich je větší personalizace obsahu, tedy aby se k lidé našli ve výpisu zpráv na hlavní stránce Facebooku více těch typů videa, které je zajímá. Nezmiňují ovšem, jak přesně se tato úprava algoritmů dotkne přímo reklamy. Pro zadavatele ale může znít slibně už jenom samotný fakt, že propagace ve formátu videa může mít větší šance dostat se k těm, kteří jsou zvyklí mu věnovat pozornost.

-jav-