Výzkum: Zadavatelé se od televize přiklánějí k digitálu

pátek, 24. července 2015, 10:52 Internet & Mobil, TV, Výzkum MediaGuru

Podle marketérů v důležitých aspektech může digitál skórovat lépe než televize.

Pro mnohé spotřebitele se stávají digitální média první volbou a zadavatelé na to reagují. Televize podle nich vykazuje horší výsledky než internet v aspektech, která jsou pro ně nejdůležitější, zejména tedy v cílení, měření a zapojení publika. Vyplývá to z aktuálního amerického výzkumu konzultantské společnosti Bain & Company.  

BetterScores

Kromě horší měřitelnosti ve srovnání s digitálem se televize navíc potýká i se soustavným poklesem lineární sledovanosti. Diváci se od televizních obrazovek s pevným programovým schématem přesouvají k nabídce VOD (video on demand), streamingu či digitální televizí s nabídkou funkce time- shift.

Přesun ke konzumaci videoobsahu v digitálním prostředí přitom podle výzkumu není otázkou jen mladé generace, ale jde napříč populací. Od roku 2011 se ve věkové skupině 15–25 let zvýšil počet konzumentů videoobsahu ze 66 % na 90 %, ve skupině 26 až 35 let z 55 % na 79 % a u lidí nad 36 let ze 45 na 67 %.

MediaBehavior

Výzkum rovněž ukázal, že role televize v mediamixu klesá. Mezi mediatypy, do nichž zadavatelé hodlají investovat největší podíl svých mediálních rozpočtů, si televize pohoršila o 7 %, a investice se postupně přelévají do komunikace na internetu, sociálních sítí a v mobilu.

Investments

-stk-