Facebook nově umožní streamování videa

pátek, 07. srpna 2015, 08:00 Internet & Mobil MediaGuru

Největší sociální síť reaguje na Periscope, funkce Live je ale jen pro VIP.

Facebook ve čtvrtek oznámil rozšíření aplikace Mentions o funkci živých videopřenosů. Nový nástroj, kterým Facebook reaguje na služby jako Meerkat či Periscope, je zatím stejně jako celá aplikace Mentions dostupná pouze pro omezený okruh celebrit.

Funkce Live, jak se novinka jmenuje, je součástí loni představené aplikace Mentions. Určena je tak primárně celebritám s velkým množstvím sledujících uživatelů, kterým umožňuje lepší komunikaci se svými fanoušky. Nástroj samotný funguje jednoduše: uživatelé můžou živé přenosy sledovat buď v newsfeedu sledované hvězdy, nebo se jim zahájení streamu zobrazí přímo v notifikaci. To za předpokladu, že uživatel v nedávné minulosti nějak reagoval na příspěvky dané celebrity. Přenos můžou uživatelé stejně jako u ostatního obsahu na Facebooku lajkovat, sdílet či komentovat.

Celebrity spustí nahrávání videa přes mobilní aplikaci Mentions volbou Live Video. K videu můžou doplnit krátký popisek a samotný přenos pak můžou zahájit tlačítkem Go Live až ve chvíli, kdy budou na nahrávání připraveny. Už teď je možné na Facebooku najít nahrané živé přenosy například od Sereny Williams, Michaela Bublé nebo Marthy Stewart, kteří novou funkci při jejím spuštění podpořili.

Stejně jako u aplikací Meerkat a Periscope můžou celebrity i v Live volit mezi nahrávání přední nebo zadní kamerou telefonu. V aplikaci taky v reálném čase uvidí, kolik uživatelů se na jejich video dívá a případně zobrazit či skrýt jejich komentáře. Po skončení nahrávání se video automaticky uloží na jejich facebookovou stránku.

Samotnou aplikaci Mentions, jíž je Live součástí, představil Facebook loni v červenci. Je určena celebritám, které přes ni mohou sdílet obsah se svými fanoušky a současně sledovat, jak se o nich mluví a která témata jejich fanoušky zajímají. Aplikaci přitom můžou používat sdílení obsahu nejen na Facebooku, ale i na Instagramu a Twitteru.

-kmc-