MP: Mobily a tablety mají hlavně čtenáři E15 a HN

úterý, 18. srpna 2015, 07:46 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Vybavenost elektronických zařízení už v Česku prolomila hranici 50 %, ukázal Media projekt.

Vybavenost elektronickými zařízeními v české populaci prolomila podle posledních výsledků výzkumu Media projekt za první pololetí 2015 hranici 50 %. Alespoň jedno ze čtecích elektronických zařízení (čtečka, mobil, tablet) má podle výzkumu vlastnit 50 % lidí ve věku 12-79 let. Výzkum odhaduje, že meziročně se vybavenost zvýšila o 12 procentních bodů, v loňském prvním pololetí ji výzkum odhadoval na 38 %.

Vývoj vybavenosti populace čtecími zařízeními (%)

cteci zarizeni_trendy

Nejrozšířenější jsou chytré mobilní telefony, které podle Media projektu už vlastní 43 % populace. Tablety má mít podle výzkumu téměř čtvrtina populace (24 %) a čtečky elektronických knih asi 7 %. Zajímavý je i pohled na sociodemografii uživatelů, kteří elektronická zařízení využívají. Nad průměrem celkové populace jsou především skupiny mladých uživatelů ve věku 12-39 let, lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé hlavního města. Za rok se také zvýšil počet vlastněných zařízení jednotlivcem. Zatímco dvě zařízení mělo loni v pololetí jen 10 % populace, v letošním pololetí už to bylo 16 % populace.

Vývoj vybavenosti čtecími zařízeními (%), sociodemografie

cteci zarizeni_soc dem

Vybavenost čtecími zařízeními (%)

cteci zarizeni_pocetpng

Nejvíce jsou elektronická zařízení rozšířená mezi čtenáři ekonomických deníků – E15, kde je podle ve výzkumu vlastní 80 % čtenářů, a Hospodářských novin, kde je to cca 62 % čtenářů. Naopak nejméně rozšířené jsou elektronická zařízení u čtenářů deníku Právo.

Vybavenost a její potenciál mezi čtenáři deníků (%)

vybavenost

Zdroj dat: Media projekt, 1. pololetí 2015, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark

-mav-