Nové verze PSP vycházejí vstříc outdoorovým firmám

pondělí, 17. srpna 2015, 07:00 Outdoor MediaGuru

Nový návrh PSP se vrací k Hudečkově verzi, jen s odlišným přístupem k venkovní reklamě.

Návrh Pražských stavebních předpisů (PSP), který před týdnem předložila pražské radě  Adriana Krnáčová, se vesměs vrací k verzi exprimátora Tomáše Hudečka. Byť podle svých slov primátorka už nemohla „přihlížet experimentům pana Stropnického“, který půl roku s týmem odborníků připravoval verzi vlastní, v oblasti regulace venkovní reklamy je s ním až na drobné výjimky za jedno.

Oproti Hudečkovu návrhu, který byl přijat před rokem, jdou oba dva návrhy, ať už Stropnického, či Krnáčové, vstřícné k provozovatelům venkovní reklamy. V obou verzích se změnilo to zásadní, na co ostře reagovala skupina BigBoard„zákaz reklamních ploch nad 6 m² v zastavitelném území“ (§78, čl. 1). Již ve verzi Stropnického se zákaz týká pouze ploch větších 4 m² v památkových rezervacích a památkových zónách, to samé nalezneme v návrhu Adriany Krnáčové. Nové reklamní plochy typu billboardů a bigboardů se tak mohou stavět dál a ty stávající nikam nezmizí.

Tuto zásadní změnu nespraví ani tolik mediálně prodávaný, nově přidaný odstavec (§78, čl. 2) ve Stropnického verzi, který určuje, že plochy větší než 4 m² mimo památkové zóny a rezervace musí stát minimálně sto metrů od sebe. Plochy, které jsou u sebe příliš blízko, stejně nejsou dobře viditelné a sdělení ztrácí na účinnosti. Mít velké plochy daleko od sebe je tedy každopádně výhodné. Do Krnáčové verze se této „regulaci“ dostalo navíc ještě zjemnění ve formě dodatku, že předpis platí „vždy po jedné straně pozemní komunikace“.  

Oproti Stropnického verzi vyšla Krnáčová vstříc outdoorovým provozovatelům navíc ještě v jednom ohledu – do obecných požadavků (§ 77) přidala nový odstavec, který umožňuje výstavbu vícestranných a složených billboardů, jejichž celková plocha se má započítávat pouze z jedné plochy.

Návrh Adriany Krnáčové, která zatím nedokázala říct, jaký tým lidí jej připravil, byl v průběhu minulého týdne rozeslán na jednotlivé městské části. Následně bude odeslán na Ministerstvo pro místní rozvoj, které Hudečkovy PSP na začátku roku pozastavilo. Schválen by měl být podle primátorky do konce roku. V jaké podobě nakonec PSP budou schváleny a zda vůbec, se bude muset ještě počkat.

-stk-