ČT :D a ČT art mají dva roky, další rozšíření limitují finance

úterý, 01. září 2015, 13:42 TV MediaGuru

Několik programových novinek zařadí do podzimního vysílání kanály ČT: D a ČT art.

Dvouleté výročí si na konci letošního srpna připomínají nejmladší z kanálů České televize – ČT :D a ČT art. Vysílají na sdílené frekvenci, kdy vysílaní do 20:00 obstarává dětský kanál ČT :D a po osmé večerní jej nahrazuje kulturní kanál ČT art. Možnost, že by oba kanály rozšířily své stávající vysílací časy, závisí na financích, uvedl na dotaz MediaGuru.cz generální ředitel České televize Petr Dvořák. Rozšíření časů obou kanálů ale zatím příliš reálně nevidí. „Znamenalo by to snížit investice do některých jiných kanálů, nebo do sportu, nebo do zpravodajství, což si nemyslím, že je správné. Navíc náklady by se musely navýšit ještě o další vysílací pozici v multiplexu,“ uvedl důvody, které rozšíření brání. Generální ředitel si ale přesto nechá propočítat variantu rozšíření dětského kanálu ČT :D do večerních hodin s možností, že by po osmé hodině mohla stanice nabízet program pro starší teenagery. A kalkulaci vytvoří i pro kanál ČT art s uvažovanou možností vysílání už od odpoledních hodin.

Dva roky fungování Déčka zhodnotil Petr Dvořák jako nad očekávání dobré: „Za dva roky se Déčko stalo druhým nejsledovanějším dětským veřejnoprávním kanálem v Evropě.“ Jeho průměrný podíl na sledovanosti v cílové skupině dětí od 4 do 12 let činí 23,59 %. „Průměrný věk našich diváků je však 21 let, protože na Déčko se spolu s dětmi dívají i jejich rodiče a prarodiče,“ doplnil Dvořák.

Od září přijde ČT :D s novými vzdělávacími cykly pro starší i mladší děti. K první skupině patří pořad S Jakubem v přírodě, v němž představuje Jakub Vágner se dvěma dětskými hrdiny výjimečná místa české krajiny. Další dva nové formáty se budou věnovat české historii. Sám v muzeuOldřichem Víznerem a Annou Polívkovou bude pro děti objevovat exponáty uložené v českých sbírkách. Lovci záhad – země příběhů se zaměří na legendy českých dějin. Další novinka, magazín DVA³, ukáže, jak využít zkušenosti, které si děti osvojují v kreativních počítačových hrách.

Pro menší děti je připravena například dětská animovaná encyklopedie Ty Brďo!, Michalovy barvy s Michalem Nesvadbou nebo Písničkohraní.

Sám v muzeu
Sám v muzeu s Oldřichem Víznerem a Annou Polívkovou
Nový pořad pro nejmenší Ty Brďo!
Nový pořad pro nejmenší Ty Brďo!
Magazín o tvořivosti a počítačových hrách Dva3
Magazín o tvořivosti a počítačových hrách DVA³

Televizní program doplní nové projekty webové platformy Decko.cz. Duhový institut věd představí sérii videí vztahujících se k učivu prvního stupně základních škol, kterými bude provázet Jitka Ježková coby tajná agentka. Dalším vzdělávacím projektem je Bílá paní na hlídání, který převádí večerníček ve spolupráci s Francouzským institutem do francouzštiny.

Uvedením ČT art sledovala Česká televize dva základní cíle, uvedl na pondělní tiskové konferenci Petr Dvořák. Za prvé získat pro pořady věnující se kultuře důstojný prostor ve vysílání a přesunout je z nočních hodin do exponovaných večerních časů a za druhé uvádět je ve smysluplném kontextu, nikoli izolovaně. „To se nám podařilo naplnit poměrně rychle. Postupně jsme si tak stanovili cíl další, a to posílit důraz na původní tvorbu. Naše kultura je totiž nesmírně bohatá a plastická a Česká televize je dnes jednou z mála institucí, která jí může věnovat odpovídající podporu,“ řekl.

ČT art připravuje ke svému výročí speciální program. Od 11. září začne vysílat šestidílný cyklus Magický Činoherní klub, který mapuje padesátiletou historii této divadelní scény. Cyklus připravil Josef Abrhám mladší. Na cyklus Zlatá šedesátá naváže pokračování Zlatá šedesátá II, který se zaměří na filmaře šedesátých let. Připravuje se také premiérová řada cyklu Šumné stopy s Davidem Vávrou, tentokrát z Brazílie.

Z cyklu Magický Činoherní klub, foto: ČT
Z cyklu Magický Činoherní klub, foto: ČT
Z cyklu Šumné stopy , foto: ČT
Z cyklu Šumné stopy, foto: ČT
Novou sezonu ČT art zahájí týdnem premiér k dvouletému výročí, včetně přímého přenosu legendárního představení Činoherního klubu Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, oscarového dokumentu Pátrání po Sugar Manovi, hořké komedie Hasta la vista nebo koncertu Deep Purple z největšího evropského heavymetalového festivalu.

Na podzim ČT art uvede také původní cykly a dokumentární filmy věnované legendám naší kultury i výběr z produkce stanice Arte. Půjde například o pořad Evropské zámky a paláce či o dokumentární cyklus světových malířů Soukromí mistrovského díla III.

Podrobný program ČT :D naleznete zde, k ČT art si jej můžete prohlédnout tady

ČT :D v číslech

Dětský kanál České televize začal vysílat 31. 8. 2013. V roce 2014 byl průměrný podíl Déčka na sledovanosti 23,59 % v cílové skupině dětí od 4 do 12 let. Po švédském Barnkanalen se stal druhým nejsledovanějším dětským veřejnoprávním kanálem v Evropě. Spokojenost diváků s programem stanice se od začátku vysílání pohybuje v hodnotě 8,3. Za uplynulé dva roky si uživatelé zobrazili přes 152 milionů stránek www.decko.cz. Za tu dobu vytvořil web přes 130 vzdělávacích her. Výstavu Večerníček slaví 50 let doposud navštívilo téměř 100 tisíc lidí.

ČT art v číslech

Kulturní kanál České televize začal vysílat 31. 8. 2013. Vysílá denně od 20 hodin. Za druhý rok vysílání byl průměrný podíl Artu na sledovanosti 0,78 %, meziročně vzrostl o polovinu. Doposud nejúspěšnějším měsícem z hlediska sledovanosti byl pro ČT art červenec 2015, kdy kanál dosáhl 1,11 % podílu na publiku. Ve druhém roce vysílání dosahuje koeficient spokojenosti diváků s nabídkou ČT art hodnoty 8,4. Z pravidelných programových oken diváci nejvíce vyhledávají Životy slavných, Klobouk dolů a pořady v rámci Pop-rockového pódia. V letošním roce ČT art zasáhl denně 150 – 200 tisíc diváků.  

-mav-, -stk-