Annonce: Tržby z webu do roka převýší výnosy z printu

čtvrtek, 15. října 2015, 11:50 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Ve struktuře výnosů Annonce hraje stále větší roli internet, pomáhá firmě k zisku.

Tradičnímu inzertnímu titulu Annonce se podle slov výkonné ředitelky Lenky Černé daří kompenzovat nižší výnosy z tištěné inzerce růstem online reklamy. Společnost dokonce v příštím roce očekává, že její tržby z onlinu budou vyšší než tržby z tištěného vydání.

„Úbytek tištěného nákladu není v našem případě tak výrazný jako u tuzemských mediálních domů. Přesto jsme hned od počátku nasměrovali většinu úsilí do vylepšení a vytvoření moderního webu jako hlavního zdroje našich budoucích příjmů,“ uvedla Lenka Černá, která nastoupila do čela firmy před třemi lety. „Neznamená to, že bychom na noviny zapomněli. Naopak, obě média se skvěle doplňují. Inzerenti díky tomu dokážou zasáhnout různé cílové skupiny: on-line i off-line,“ doplnila.

Provoz společnosti je tak podle managementu v letošním roce ziskový. Annonce přitom musela podobně jako jiní vydavatelé čelit poklesu nákladu tištěného vydání. „V letošním roce se však potvrzuje změna trendu. Inzertní web a noviny Annonce jsou ziskové a navíc jim začaly růst celkové inzertní výnosy,“ dokládá společnost.

Výnosy on-line inzerce rostou v meziročním srovnání zhruba o 9 procent už druhým rokem. V uplynulém kvartálu webová inzerce tvořila 42 procent všech příjmů. „Ve třetím čtvrtletí příštího roku už ovšem odhadujeme, že tržby z webu budou poprvé tvořit většinovou část našich příjmů,“ přiblížila Černá.

Proměnu Annonce z čistě tištěného na kombinované inzertní médium představí její výkonná ředitelka detailně na přednášce „Jak se zachraňuje tištěné médium aneb Jak annonční Popelka k digitálnímu štěstí přišla“ 21. října na konferenci Czech Internet Forum 2015 od 10.45 v Sále inspirace.

Web Annonce navštíví zhruba 350 tisíc reálných uživatelů měsíčně, denně mají k dispozici více než 210 tisíc inzerátů. Lidé mohou inzerovat zdarma ve většině rubrik jak na webu, tak v novinách. Všechny inzeráty zároveň vycházejí i v tištěných novinách, které jsou k dostání každé pondělí, středu, pátek a sobotu na 7 500 místech po celé republice.

Lenka Černá pracuje na manažerských postech již více než dvanáct let. V roce 2003 začínala ve společnosti Empyreum, odkud přešla do firem QISO – Mirais a Dekra. Od roku 2012 je výkonnou ředitelkou inzertního webu a novin Annonce. Je také tajemnicí a členkou představenstva mezinárodní asociace vydavatelů inzertních médií ICMA (International Classified Media Association), která sdružuje přes 70 vydavatelských domů a inzertních serverů z 30 zemí. Zároveň je a předsedkyní představenstva v Ústavu nezávislé žurnalistiky spojeného s projektem Hlídací pes.

-mav-