Blokování webové reklamy roste, média ztrácejí výnosy

čtvrtek, 15. října 2015, 09:00 Internet & Mobil MediaGuru

Ztráty z blokování reklam mohou jít v Česku do miliardy, reklamy blokuje 12 % uživatelů.

Blokování internetové reklamy uživateli v posledních letech stouplo. Uživatelé se tak snaží vyhnout obtěžujícím formám inzerce, mají také obavu ze sledování svých osobních dat. Provozovatelé, pro které je reklama zásadním příjmem, by měli usilovat o kultivaci tohoto prostředí, vyplynulo z diskuse pořádané Sdružením pro internetový rozvoj (SPIR).

Průzkum SPIR ukázal, že doplňky blokující webovou reklamu má instalováno 12 procent uživatelů. To odpovídá zjištění společnosti PageFair, podle níž je míra blokování internetové reklamy v Česku 11 procent. Při přepočtu na výdaje na internetovou reklamu loni by to podle sdružení znamenalo ušlé výnosy 1,2 miliardy korun pro provozovatele webů.

"Jedna z věcí, která způsobila nárůst blokování, bylo to, že si uživatelé všimli, že jsou sledováni. Například když navštíví stránky s fotoaparáty, příští tři neděle vidí na internetu jen inzerci na foťáky," popsal takzvaný retargeting Petr Bednář z vydavatelství Mladá fronta. Podle Davida Špinara z české pobočky Googlu se na tom podepsala také "inflace" necílené reklamy, která se kvůli nízké ceně objevuje v čím dál větší míře. "Je to kobercové bombardování trhu," uvedl.

Podle Špinara je proto třeba říci, co je smysluplná reklama a zda je správné řešení reklama cílená nebo jiná. "Z logiky věci jsem na straně cílení než toho množství necílených impresí (zobrazení reklamy)," řekl Špinar. Šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek vítá, že se o problému blokování reklamy vůbec začalo mluvit. "Je nejvyšší čas, aby se tím začali všichni zabývat," řekl.

Nárůst blokování reklamy podle ředitelky SPIR Kateřiny Hrubešové nastal mimo jiné kvůli "pronásledování reklamou na každém místě". To podle ní vedlo také k posílení snah o ochranu dat. "Blíží se to k tomu, že nakonec nebude možné používat žádná data bez svolení uživatelů," uvedla.

Doplňky blokující reklamu na webu vytváří komunity nadšenců, ale i specializované firmy. Pro provozovatele webů je možným řešením, jak se těmto aktivitám postavit, například kompletně přestat zobrazovat stránky lidem blokujícím inzerci, zpoplatnit stránky bez reklamy, vést právní spory nebo technologicky bojovat s výrobci těchto doplňků. Zkušenost s podobným soubojem má televize Nova, která s blokováním reklamy svádí boj především u videoreklamy na portálu Nova Plus. "Ten boj je pořád dokola," řekl Petr Horák z Novy.

"Blokátory nastoupily poměrně nedávno, v poslední době ale docela zrychlují a je nutné s nimi počítat i do budoucna," doplnil Karel Javůrek z NeuronAD, která se zabývá tvorbou nástrojů reagujících na blokování internetové inzerce. "My považujeme adblockery za nemilosrdné útočníky, protože vydavatelé kvůli nim přicházejí o zisky," poznamenal.

Sdružení pro internetový rozvoj působí jako profesní sdružení od roku 2000. Kromě provozování výzkumu návštěvnosti NetMonitor zajišťuje monitoring internetové reklamy AdMonitoring a analýzu zásahu reklamních kampaní AdAudit.