Markíza odsouvá svůj denní seriál na menší stanici

sobota, 17. října 2015, 17:09 Slovensko MediaGuru

Větší počet změn chystá od pondělí TV Markíza. Přinášíme další souhrn dění na Slovensku.

Na Markíze už nepůjde seriál Kukučka, Joj Cinema se dostala do kabelové a satelitní nabídky Telekomu a RTVS nakupovala od MGM. Přinášíme další souhrn dění na slovenské mediální scéně za uplynulý týden.

Denní seriál Kukučka jde na kanál Doma

Podvečerní novinka, seriál Kukučka, se přesune z Markízy na menší ženský kanál Doma. Stanice o tom informovala programovou změnou. Denní seriál, který odstartoval na Markíze teprve letos na podzim, zůstal za očekáváním, když jeho tržní podíl se pohyboval kolem 18 % v 12-54, což je pod dlouhodobým celodenním průměrem stanice (23-24 %). Markíza seriál umístila do access prime-time kolem 18:00, kde měl vytvářet dobrý divácký náběh pro Televizní noviny.

Na stanici Doma, jejíž podíl představuje cca 5 % v 12-54, dostane Kukučka prostor od 16:30. Změna začne platit od pondělí 19. října.

Kukucka

Joj Cinema přibyla v Magiu

Filmová stanice Joj Cinema se dohodla se společností Slovak Telekom, která ji zařadila do nabídky Magio TV a Digi Slovakia – a to do kabelové a také satelitní nabídky.

Nejvýznamnějšími šiřiteli Joj Cinema na Slovensku byly doposud satelitní Skylink a terestriální Towercom s placenou službou Plustelka. V Česku je nejvýznamnějším partnerem O2. Stanici při jednání s operátory zastupuje společnost Axocom.

Svět podle Evelyn odstartoval dobře

Televize Joj zahájila vysílání nového sitkomu Svět podle Evelyn, jehož hlavní aktérkou je komička Evelyn se sílou 150 tis. fanoušků na Facebooku. Ve středu po 22:15 dosáhl pořad podle Mediálne.sk sledovanost 217 tis. (12-54) s podílem na sledovanosti 26,4 %. Pro Joj je to staniční nadprůměr; její celodenní podíly se na podzim pohybují kolem 18 %. Seriálu pomohl pozdější vysílací čas a také návaznost po pořadu Česko Slovensko má talent (354 tisíc a podíl 30,9 % v 12-54).

Evelyn

Horní Dolní se přesouvá na pondělí, zahájí Kredenc

Televize Markíza přesune od pondělí 19. října svůj klíčový seriál Horní Dolní ze středečního prime-time na pondělní večer. Horní Dolní se tím vyhne střetu s talentovou show Česko Slovensko má talent konkurenční TV Joj. Markíza si od přesunu slibuje ještě vyšší podíl na sledovanosti. Oba hlavní pořady se dělí o diváckou přízeň – ve středu 14. října dosáhla v širší divácké skupině 12+ mírně lepších výsledků show Talent (podíl 32,1 %, zdroj: PMT), v komerční cílové skupině 12-54 se sledovanější stal seriál Horní Dolní, který zde podle TV Markíza získal podíl 31,2 % a stal se nejsledovanějším pořadem dne (12-54).

Horna Dolna

Další novinkou ve večerním programu TV Markíza je od 19. října návrat premiérových dílů zábavního pořadu Kredenc. Ve vysílání se objeví po skončení Horní Dolní.

RTVS získala content od MGM

Veřejnoprávní RTVS nakupovala od distribuční společnosti MGM International Television Distribution, informuje Stratégie.sk. Uzavřela tři smlouvy, díky kterým získá free-TV práva pro téměř 100 hodin obsahu. Zaplatí za ně více než čtvrt miliónu eur. Seznam titulů zatím není zveřejněn.

RTVS navazuje na spolupráci z roku 2013, kdy získala od MGM 76 hodin televizního contentu.

Slovenské detektivky se objeví na Prima Max

Nově připravovaný kanál z produkce televize Prima, filmový Prima Max, chce vyhradit pravidelná sobotní okna pro slovenskou tvorbu. V programových plánech televize počítá s vysíláním slovenských detektivek (konkrétně zatím uveden Dr. Ludsky) každou sobotu od 20:00. Seriály by ale měly být dabovány do češtiny. Kanál Prima Max má zahájit v průběhu letošního listopadu, nejpozději prosince. Distribuován bude bezplatně v celoplošném multiplexu MUX 3, jehož pokrytí představuje 95,7 % obyvatel ČR.

Dr Ludsky

Lidl spustí retro týden i na Slovensku

Od pondělí 19. října startuje ve všech 123 prodejnách Lidlu na Slovensku koncept „retro týden“, který do prodeje vrací produkty známé z období před rokem 1989 v dobových obalech. Mezi nimi např. Pedro, Arizonky, Meltu, Holandské kakao či holící mýdlo Barbus Classic nebo čistící prostředek AVA. Celkem prodejce slibuje až 60 výrobků v retro balení. Retro týden se ve stejném termínu uskuteční i v Česku.

Prezident podepsal kvóty na hudbu

Slovenský prezident Andrej Kiska podepsal novelu zákona o vysílaní a retransmisi, která zavádí povinné kvóty pro hudbu ve slovenských rádiích, jak jsme už informovali. Podle Mediálne.sk může být nařízení v praxi nejednoznačné a zatím není jasné, koho se nebude týkat. „V novelizovaném zákoně se uvádí, že povinnost vyhradit prostor pro slovenské písně nebude mít taková programová služba, pro kterou je to ‘vzhledem k jejímu zaměření úplně vyloučené’,“ uvádí.

-ik-, -mav-