Motejlek jedná se Soukupem o ekonomickém týdeníku

středa, 21. října 2015, 12:26 Tisk, TV MediaGuru

Spolumajitel serveru Motejlek.com diskutuje o vzniku ekonomického týdeníku s Empresa Media.

Majitel serveru Motejlek.com Miroslav Motejlek jedná podle svých slov se společností Empresa Media Jaromíra Soukupa, vydavatele týdeníku Týden a jiných titulů, o možné spolupráci na novém ekonomickém týdeníku. Zahájit by mohl ještě letos. Miroslav Motejlek to řekl na debatě s šéfredaktorem měsíčníku Reportér Robertem Čásenským na konferenci Czech Internet Forum (CIF 2015).

"Možná se na tom (ekonomický týdeník, pozn. red.) budeme podílet, spolupracovat nebo spoluvlastnit, jsme ve stadiu diskuse na toto téma," uvedl Motejlek. Další detaily na případném novém projektu neuvedl.

V diskusi, kterou vedl Robert Čásenský, se Miroslav Motejlek vyjadřoval také ke vstupu oligarchů do českých médií. Myslí si, že nejlepší investici z dosavadních "nových" vlastníků udělali Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (majitelé Czech News Center, deník Blesk aj.). Naopak příliš nerozumí investici skupiny Penta do vydavatelské skupiny Vltava-Labe-Press. Podle jeho slov zde už mělo dojít k začlenění vydavatelství Tablet Media (týdeník Dotyk) Michala Klímy, o kterém se mluví jako o novém generálním řediteli skupiny VLP.

Motejlek si obecně nemyslí, že by příchod českých oligarchů přinesl něco dobrého s výjimkou možností pro aktivní novináře založit si vlastní projekt a být alternativou médií, která oligarchům patří. Na druhou stranu se Motejlek nedomnívá, že by se v českém prostředí dělo něco neobvyklého. "Babiš měl vždy představu, že je pán, platí a že novináři píšou, jak on chce. To si teď myslí každý z těch vlastníků a každý to tak provozuje. Už jsem ale otupělý a ani mě to nevadí, začínám to chápat. Ve světě je to stejné, v Německu, v USA, akorát v těchto zemích jsou to domy, které ve vydavatelství působí sto let," řekl posluchačům na letošní konferenci CIF.

Jako perspektivní vidí projekt O2TV, kde očekává posun ve stávajícím sportovním zaměření směrem k televizi zpravodajsko-sportovní. "Vznikne zpravodajská televize určitě, zpravodajsko-sportovní, budou mít standardní zprávy, směr je jasně dán, bude se tak postupovat," odhaduje.

Jednoznačně naopak nevidí vývoj okolo možného investora do TV Prima. "Situace Primy se bude zhoršovat. Nova se oklepává, jako akcionář Novy jsem vcelku spokojen s vývojem, bude posilovat Barrandov," myslí si Motejlek. Byznysový smysl také nevidí v akvizici Economie. "Economia nedává smysl pro někoho, kdo ji chce provozovat jako byznys," zaznělo v debatě s Robertem Čásenským.

-mav-