MTG: Tržby Primy ve třetím kvartále poklesly o 2 %

čtvrtek, 22. října 2015, 08:01 TV MediaGuru

Poloviční vlastník skupiny Prima, švédská MTG, zveřejnila výsledky za třetí čtvrtletí.

Tržby společnosti MTG v Česku, kde provozuje kanály skupiny Prima, ve třetím čtvrtletí letošního roku v konstantních cenách meziročně klesly o 2 %. Vyplývá to z oznámených výsledků firmy za třetí kvartál 2015 a za období leden-září 2015. Ve srovnání s druhým letošním čtvrtletím jde o snížení výkonu. MTG vykázala ve druhém čtvrtletí v Česku mírný růst o 3 %, v prvním čtvrtletí letošního roku o 6 %.

MTG k výsledkům za třetí letošní kvartál ale uvádí, že skupině se meziročně podařilo vylepšit podíl na sledovanosti (35,7 % ve skupině 15-54, kterou Prima vykazuje akcionářům). Připomíná také, že Prima aktuálně oznámila spuštění dvou nových kanálů Prima Max a Prima Comedy Central.

Letošní vývoj na reklamním televizním trhu v Česku očekává MTG jako stagnující. Obrat bezplatných TV v regionu (free TV emerging markets), do kterého je Česko řazeno společně s baltskými zeměmi a Bulharskem, celkově ve třetím kvartále roku 2015 meziročně rostl, a to o 9 % v konstantních cenách. Právě zvýšení obratu v Bulharsku a v baltských zemích přispělo k tomuto výsledku, uvádí MTG.

MTG celkově ve třetím čtvrtletí zvýšila provozní zisk bez mimořádných položek o 8,6 procenta na 240 milionů SEK (688,3 milionu Kč). Celkové tržby skupiny se zvýšily o 4,1 procenta na rekordních 3,82 miliardy SEK. Firma uvedla, že k růstu tržeb přispěla vyšší sledovanost a růst podílu na některých trzích. Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali provozní zisk 206 milionů SEK a tržby 3,78 miliardy SEK.

-mav-