Viacom: Lineární TV je prvním zdrojem videobsahu

středa, 28. října 2015, 09:03 TV, Výzkum MediaGuru

Větší počet možností sledování TV obsahu vede k jeho vyšší konzumaci, říká studie Viacomu.

Lineární televize má stále dominantní postavení v konzumaci TV obsahu, přestože role televize se mění v souvislosti s novými možnostmi příjmu obsahu, konstatuje výzkumná studie společnosti Viacom TV Re[defined]: How global viewers are redefining their relationship with television. V Praze ji v uplynulých dnech představil John Conlon, viceprezident pro výzkum Viacomu.

Výzkum, který probíhal v 18 světových zemích, zjišťoval pomocí etnografických rozhovorů postoje mladých diváků 6-34 let (online populace) k televizi a k získávání televizního obsahu. Výsledky studie mj. potvrdily, že větší obsahová nabídka, která souvisí s rozvojem nových distribučních cest, zvyšuje celkovou konzumaci obsahu. Přístup k obsahu se v průměru odehrává přes šest různých zařízení, diváci pak využívají v průmětu pět různých zdrojů obsahu (lineární TV, DVR, web/VOD, SVOD, aplikace).

Zdroje televizního obsahu

Lineární TV – televizní služba, která nabízí obsah v předem daném čase a na předem daném televizním programu. Divák tak může sledovat obsah pouze v čase jeho vysílání na dané TV stanici. DVR – digital video recorder, elektronický přístroj (např. set top box), který nahrává videoobsah v digitálním formátu na disk nebo jiné zařízení. Obsah je možné sledovat podle časových možností diváka. VOD – video on demand, služba, která umožňuje sledovat videoobsah podle výběru diváka. Nabízí jak streamovaná videa, tak videa, která lze sledovat kdykoli na větším počtu zařízení. Obvykle využívá technologie IPTV (internetový protokol). SVOD – subscription video on demand, služba nabízí divákům neomezený přístup k různým žánrům videoobsahu v určitém časovém období (většinou měsíčně). Uživatelé za tento přístup platí předplatné. Programy mohou konzumovat kdykoli si zvolí.

„V České republice je průměrný počet zařízení, používaných ke sledování TV obsahu, 4,5, v průměru se pak používají čtyři různé zdroje. Je to velmi podobný výsledek jako v jiných zemích regionu,“ řekl Conlon.

Větší počet používaných zařízení vede k většímu zapojení diváků, uvádí dále studie, podle které 72 % diváků mluví o svém oblíbeném pořadu častěji než dříve. Konverzace má být podle výzkumu klíčovým faktorem, který se projevuje zvýšenou pozorností diváků. Je proto nutné vytvářet takový obsah, o kterém se bude mluvit. „Pořady, které podporují dialog, uspějí. Pokud se ale o nich mluvit nebude, predikce skeptiků o konci televize by se mohla naplnit,“ uvádí studie.

Lineární televize je stále nejčastějším zdrojem (29 %), ve kterém diváci objevují nový obsah, následuje osobní konverzace (word of mouth – 20 %) a třetím nejčastějším zdrojem je promo TV stanic (16 %). Online je zase podle studie důležitý jako prostředek pro posílení zájmu o pořady a pro zjišťování dalších detailů. Pro diváky je ale stále důležitější čas sledování. 51 % diváků preferuje sledování TV v čase, který si sami zvolí. Čas je důležitější než to, kde sledování probíhá nebo jak probíhá (TV everywhere → TV right now).

Na základě zjištěného chování identifikovala studie tři základní divácké skupiny: 1) tradiční diváci, kteří preferují lineární televizi (41 %), 2) vybavení diváci, kteří mají přístup k více zařízením a 3) angažovaní diváci, kteří mají přístup minimálně k dvěma sekundárním zdrojům a o obsahovou nabídku se velmi zajímají. Výsledkem pak je, že sledování TV obsahu věnují více času.

-mav-