Web deníku The Sun zruší předplatné, bude zdarma

pátek, 30. října 2015, 21:53 Internet & Mobil MediaGuru

Britský deník The Sun po dvou letech ruší poplatky za internetové zpravodajství.

Britský bulvární deník The Sun od konce listopadu zruší poplatky za své zpravodajství na internetu, které zavedl před dvěma lety. Oznámilo to vedení tiskové společnosti News UK, která je součástí firmy News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Portál britského listu prý nepřilákal očekávaný počet abonentů, kteří by byli ochotni platit týdně dvě libry (76 Kč).

Od 1. listopadu nebudou stávající klienti platit za přístup k digitální verzi The Sun a od 30. listopadu bude portál přístupný všem zdarma, upřesnila šéfka News UK Rebekah Brooksová, která se do vedení titulu vrátila minulý měsíc. V prohlášení k zaměstnancům deníku vysvětlila, že tato změna podle ní zlepší postavení listu The Sun v Británii a zvýší počet jeho čtenářů.

Po 30. listopadu zůstanou platby jen za některé vedlejší nabídky portálu The Sun, především za digitální hru Club Dream Team, v níž se uživatel stává manažerem virtuálního fotbalového týmu. Hra podle společnosti News UK, které The Sun patří, přilákala 1,25 milionu klientů. Placena zůstane také aplikace The Sun Classic, která nabízí verzi listu v pdf.

Podle zahraničních médií reaguje Brooksová na špatné výsledky, které zpoplatnění od roku 2013 přineslo. Jednička bulvárního tištěného trhu začala v onlinu ztrácet v souboji s konkurencí. Zatímco The Sun vykazuje 225 tisíc předplatitelů, konkurenční MailOnline má mít 218 mil. reálných uživatelů měsíčně. "The Sun zahajuje novou kapitolu, je ale v silnějším postavení díky mnoha zkušenostem, které jsme získali v placené éře," uvedla Brooksová, která si hodně slibuje od akvizice společnosti produkující virální videa Unruly a firmy na výrobu zpravodajského obsahu v sociálních médiích Storyful.

-čtk-, -mav-