YouTube chystá nový formát, umožní nákupy z videa

sobota, 03. října 2015, 09:03 Internet & Mobil MediaGuru

Zadavatelé dostanou možnost připnout "nákupní tlačítko" ke všem videím s jejich zbožím.

YouTube dá více prostor produktům. Zadavatelé budou moci vylepšit videa na populárním serveru o relevantní informace o produktech, které se v nich objeví. Včetně ceny a možnosti si je rovnou koupit přes internetový obchod. Tato funkce existuje i nyní, je však značkám k dispozici jen u vlastních klipů. Ještě do konce roku by při tom mohly takto inzerovat (respektive se o inzerci ucházet formou aukce) ve všech videích, které nový reklamní formát povolí. Tvůrci videobosahu k tomu mají jednoznačnou motivaci: další potenciální zdroj příjmů.

Pokud uživatel danou možnost nezakáže, tak si například ve videích s recenzemi zboží či návodů ve stylu "jak na..." všimne malé ikonky "I" v pravém horním rohu videa, která se po rozkliknutí zvětší. YouTube hodlá brát v potaz i kontext a typ videa tak, aby se informace o produktu objevovaly jen tam, kde mají smysl – nejvýstižnějším příkladem jsou právě videorecenze, ale také třeba rozbalování nového iPhonu. Nemělo by smysl produktový infobox nabízet třeba u hudebních videoklipů nebo zkrátka všude, kde je "pouze zmíněn", říká pro AdAge produktová manažerka YouTube Diya Jollyová.

Tuto YouTube verzi kontextové reklamy připodobňuje ke Google AdWords, nejen kvůli způsobu jejího zpoplatnění - pouze když někdo na reklamní odkaz klikne. Firma si ale nebude na e-shopech nárokovat žádný podíl z nákupů prostřednictvím tohoto druhu inzerce, přestože "v průběhu celého roku pracovala na tom, aby byla videa na YouTube interaktivnější, a zkrátila se tak prodleva mezi zhlédnutím reklamy a následným nákupem zboží," uvedla na svém blogu. Pro YouTube ani pro zadavatele však nejde o zcela neznámé funkce. Nabízet představované zboží divákům rovnou ke koupi zkoušely už dříve některé značky, například v roce 2013 Levi's.

Definitivní podobu a fungování služby ještě ale provozovatel dolaďuje, jakkoliv jejímu testování věnovali vývojáři prý hodně času. Prvořadým cílem je, aby nové reklamy byly co nejužitečnější a zároveň obtěžovaly diváky co nejméně.

YouTube touto snahou reaguje na trend, kdy počet zhlédnutí "produktových" videí (recenze, návody)  meziročně roste o 40 procent. Diya Jollyová dále uvádí, že pětina uživatelů ve věku od 18 do 24 let hledá na YouTube informace pro rozhodování, co si koupit. Spolehnout se při tom mohou už na více milion kanálů zaměřených na testování a hodnocení výrobků. YouTube by ale chtěl oslovit i starší návštěvníky serveru. Firma si nechala vypracovat průzkum, ze kterého plyne, že v porovnání se stavem před deseti lety tráví lidé z věkové kategorie 18-49 na YouTube o 44 procent více času. Částečně je to na úkor sledování televize, které se naopak věnuje o desetinu méně.

Jak ale letos upozornila šéfka YouTube Susan Wojcickiová, tato videoslužba je svébytné médium "s vlastními pravidly a normami. Potřebuje proto vlastní specifický reklamní formát". Argumentuje například možnostmi virálního šíření videí a využívání memů pro reklamní účely. Nyní se YouTube snaží, aby mezi jeho z marketingové hlediska zajímavé charakteristiky patřila i interaktivita.

-jav-