ČT i letos o Vánocích zařadí tři premiérové pohádky

úterý, 10. listopadu 2015, 11:34 TV MediaGuru

ČT letos nabídne i Tři oříšky pro Popelku, kterou v uplynulých letech vysílaly komerční TV.

Tři premiérové pohádky a tři premiérové filmy nabídne mimo jiné o letošních vánočních svátcích Česká televize. Své vánoční a novoroční vysílání představila na úterní tiskové konferenci. Tři premiérové pohádky v letošním vánočním vysílání nejsou podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka náhodné, ČT i letos navazuje v počtu uváděných premiérových pohádek na svou dlouhodobou tradici, která trvá od roku 1993.

Vedle toho, že ČT novými pohádkami rozšiřuje svůj archiv a vytváří vánoční vzpomínky si výroby pohádek cení i jako výhodného obchodního artiklu, uvedl Dvořák. "Když naši lidé vyjíždí na veletrhy, patří pohádky k těm nejžádanějším, co si partneři kupují," přiblížil. Vánoční premiérové pohádky vyhrávají ČT o Vánocích i divácký zájem.

Podle Petra Dvořáka ztížila letos ČT komerčním televizím protiprogramování, když získala práva i na vánoční klasiku, pohádku Tři oříšky pro Popelku.

Letos na Štědrý den odvysílá ČT1 novou pohádku Korunní princ s Kryštofem Hádkem. Režisérem štědrovečerní pohádky je Karel Janák, který má už na svém kontě dřívější vánoční pohádky Dvanáct měsíčků a Princezna a písař. 

Kryštof Hádek v pohádce Korunní princ. Hrají mj. i Zlata Adamovská, Pavel Kříž nebo Patrik Děrgel. Foto: ČT
Kryštof Hádek v pohádce Korunní princ. Hrají mj. i Zlata Adamovská, Pavel Kříž nebo Patrik Děrgel. Foto: ČT

Na Boží hod se ve vysílání ČT1 objeví nová výpravná pohádka Svatojánský věneček v hlavní roli s Bolkem PolívkouJiřím Mádlem. Příběh kuchtíka Ondry režíroval Jiří Strach. Třetí premiérovou pohádkou je koprodukční česko-slovenská pohádka Johančino tajemství. ČT1 ji nabídne na druhý svátek vánoční.

Bolek Polívka v pohádce Svatojánský věneček, dále hrají Jiří Mádl či  Pavel Liška.
Bolek Polívka v pohádce Svatojánský věneček, dále hrají Jiří Mádl či Pavel Liška. Foto: ČT
Z pohádky Johančino tajemství. Foto: ČT
Z pohádky Johančino tajemství. Foto: ČT

K premiérovým filmům se řadí snímky Fair Play o dopingu ve vrcholovém sportu v komunistickém Československu, dále příběh Alice Nellis Andělé všedního dne (hrají mj. Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková) a nová romantická komedie s Jiřím Mádlem a Táňou Kuchařovou Správnej dres. 

Jiří Mádl ve filmu Správnej dres. Foto: ČT.
Jiří Mádl v komedii Správnej dres. Foto: ČT.
Z filmu Andělé všedního dne. Foto: ČT
Z filmu Andělé všedního dne. Foto: ČT

Nasazení premiérových pohádek a filmů ČT o Vánocích

datum kanál čas pořad
24.12.2015 ČT1 19:00 Korunní princ
25.12.2015 ČT1 20:00 Svatojánský věneček
26.12.2015 ČT1 20:00 Johančino tajemství
27.12.2015 ČT1 20:00 Správnej dres
1.1.2015 ČT1 20:00 Fair Play
3.1.2015 ČT1 20:00 Andělé všedního dne

ČT1 vedle zmíněných premiér nabídne i osvědčené pohádky včetně už zmíněné pohádky Tří oříšků pro Popelku. Mezi pohádkami jsou dále Peklo s princeznou, Šťastný smolař, Čert ví proč, Dvanáct měsíčků, Anděl Páně, Kouzla králů, Tajemství staré bambitky, Dešťová víla nebo Láska na vlásku.

Z filmů se během vánočních a novoročních svátků rozhodla ČT zařadit například filmy Nedotknutelní, Králova řeč, Někdo to rád horké, Ranhojič, Rain Man nebo Podraz.

Podrobný presskit k vánočnímu a novoročnímu vysílání ČT si můžete prohlédnout zde_  presskit_vanoce_2015

-mav-