ČT zvýší pro příští rok reklamní ceny o 6 %

středa, 11. listopadu 2015, 07:30 TV MediaGuru

Vysoká poptávka nutí i televizi veřejné služby navýšit cenu televizní reklamy v roce 2016.

Česká televize bude nadále prodávat reklamu na cílovou skupinu starší 15 let. Na kanálech ČT je však reklamní vysílání značně omezeno: klasické spoty je možné umísťovat pouze na kanály ČT2 a ČT sport, a to v objemu 0,5 % denního vysílacího času.

Meziroční inflace reklamních cen plánovaných pro rok 2016 dosáhne 6 %, vyplývá z obchodní politiky ČT pro příští rok. Zvýší se také sezónní indexy o 5-10 % kvůli kompletní vyprodanosti od června do poloviny prosince (tj. navýšení pro červen a podzimní měsíce). Zvýšení reklamních cen zdůvodňuje ČT nárůstem poptávky. Ceny sponzoringu však zůstávají na úrovni roku 2015. ČT také nabízí product placement, ceny jsou individuální.

Šestiprocentní navýšení základních cen CPP avizovaly i komerční Nova a Prima (+ úpravy měsíčních indexů, v případě Primy i změny koeficientů pro prime-time a nová CS 15-69).

Souhrnný podíl kanálů České televize představoval v letošním říjnu necelých 30 % (D15+, celý den). ČT tak disponuje značným množstvím GRPs, vzhledem k zákonným limitům je však nemůže plně využít. Zakládá si na tom, že nabízí kvalitní cílovou skupinu, zejména v sociodemografických parametrech (AB) a vzdělání (vyšší podíl VŠ).

Komerční komunikace v příštím roce bude na kanálech ČT zejména spojená se třemi sportovními událostmi: MS hokej, ME fotbal a letní olympiáda v Riu. Pro tyto sportovní události připravuje ČT separátní ceníky.

-mav-