Duhan spustil ČRo Plus. Ve vedení končí, nikoho neviní

pondělí, 02. listopadu 2015, 11:36 Rádio MediaGuru

Generální ředitel Peter Duhan spustil vysílání ČRo Plus v novém. V úterý v rádiu končí.

Stanice ČRo Plus, která se věnuje především analytické publicistice, zahájila v pondělí 2. listopadu 2015 od 10:00 své vysílání na VKV. V rozšířeném programovém schématu chce nabízet posluchačům nové pořady, vysílá nově 24 hodin denně.

Hostem prvního dne vysílání nového programu Českého rozhlasu Plus je slovenský premiér Robert Fico. Rozhovor s ním vysílá ČRo Plus od 11:30.

Vysílání ČRo Plus v nové podobě symbolicky zahájil odcházející generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. "Zítra jsem tu naposledy, teď je to na vás," řekl kolegům, když opouštěl vysílací studio.

V rozhovoru s novináři poté řekl, že Český rozhlas opouští s čistým svědomím. "Český rozhlas se za dobu, co jsem byl v jeho vedení, změnil. Jeho portfolio stanic odpovídá portfoliu stanic veřejné služby v západních zemích," uvedl Duhan, mezi jehož priority patřilo mj. právě uvedení stanice mluveného slova ČRo Plus. Přestože cítí smutek z toho, že nebude dál u vývoje ČRo, ze svého předčasného odchodu nikoho neviní. "Věci se seběhly tak, jak se seběhly, není to velká sláva, ale nikoho neviním," řekl.

Odmítl také, že by za jeho předčasným odchodem stály politické tlaky ze strany Andreje Babiše, nebo Hradu poté, kdy se Český rozhlas nedohodl na vysílání pořadu Hovory z Lán. "Přijde mi tristní, že se z pana Babiše dělá lupič veřejnoprávních médií. Mohu zodpovědně říci, že pan Babiš neměl na mém rozhodování žádný díl, nebylo na mě tlačeno, do programu se nemíchal," řekl Duhan s tím, že za jeho působení byl rozhlas zbaven tlaku politiků. "Byl bych strašně rád, kdyby to tak zůstalo, což si myslím, že nezůstane, ale to je jen můj odhad," myslí si.

Ani situaci, která vyústila v ukončení vysílání pořadu Hovory z Lán, nepovažuje za zlomovou z hlediska možného politického tlaku. "Roztržka nebyla ani roztržkou, bylo to jakési formální přerušení styků s panem prezidentem, ale i to se napravilo. Věci jsme si vyříkali. Vůbec jsem nenabyl dojmu, že by Hrad byl rozezlen a pochyboval o mě," řekl.

Generální ředitel Peter Duhan startuje vysílání ČRo Plus ve VKV.
Generální ředitel Peter Duhan startuje vysílání ČRo Plus ve VKV.

Své další profesní kroky chce nadále spojovat s psaním, jak pro Český rozhlas, tak pro jiná média. "Mám zkušenosti i s psaním televizních scénářů," naznačil a uvedl, že zvažuje nabídku z jedné vysoké školy, kde by mohl učit.

ČRo Plus má podle jeho slov dva roky na to, aby se vypracoval na pozici "špičkové stanice analytické publicistiky". "Je to začátek. Podle mého názoru to těžké ještě přijde, některé věci, které dnes jsou v programovém schématu, mohou doznat změn," domnívá se Peter Duhan.

Plus má svůj program stavět na čtyřech pilířích: politika, společnost, byznys a věda. Stanici si může naladit téměř 60 procent obyvatel České republiky. Ambicí Českého rozhlasu je, aby se počet posluchačů stanice Plus do jednoho roku minimálně zdvojnásobil. V současnosti ČRo Plus denně poslouchá 26 tis. posluchačů (zdroj: Radio projekt, 1. pololetí 2015).

ČRo Plus se profiluje především jako stanice analytické publicistiky s komentáři, diskusemi a interaktivními pořady. Zaměřuje se i na témata z oblasti vědy a techniky nebo historie.

Nové studio ČRo Plus, moderátor Michael Rozsypal.
Nové studio ČRo Plus, moderátor Michael Rozsypal.

-mav-