Penta převzala VLP, firmu povede Michal Klíma

úterý, 03. listopadu 2015, 11:55 Tisk MediaGuru

Penta převzala akcie Vltava-Labe-Press, vydavatele titulů Deník. Společnost má nové vedení.

Investiční skupina Penta Investments dnes převzala 100 procent vydavatelského domu Vltava-Labe-Press od německého koncernu Verlagsgruppe Passau. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva VLP jmenovala Michala Klímu (55), který v minulosti vedl Lidové noviny nebo vydavatelství Economia. Cenu transakce Penta nezveřejnila.

V představenstvu vedle Klímy, který nahradil dosavadního šéfa Jaromíra Skopalíka, zůstane současná finanční ředitelka VLP Lucie Kočí a třetím členem bude zástupce skupiny Penta Investments Dominika Kalinová. Jaromír Skopalík ze společnosti odchází. Firmu opouštějí také Jan Pertl a Robert Vukelić.

„Budu se snažit, aby se postavení VLP na trhu ještě zlepšilo, aby se posílilo naše postavení na digitálním trhu a abychom pro naše produkty získali nové čtenáře„ uvedl k záměrům ve vedení společnosti Klíma.

Představenstvo VLP rovněž schválilo začlenění redakcí tabletových časopisů rodiny Dotyku do struktur VLP. I nadále je bude řídit ředitelka redakcí a šéfredaktorka Eva Hanáková. 

"Vlastnictví a podpora dalšího rozvoje jedné z nejvýznamnějších mediálních společností v Čechách plně odpovídá investiční strategii Penty, kterou chce skupina rozvíjet v rámci střední Evropy. V případě Deníku vycházíme z jeho přirozeného potenciálu, regionální zpravodajství však chceme dále zkvalitnit, v Praze a středních Čechách pak význam Deníku výrazně posílit. Samozřejmostí je pak digitální rozvoj celého vydavatelství," uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

VLP se v prvním pololetí příštího roku přestěhuje z pražské Uhříněvsi do nového administrativního centra Aviatica komplexu Waltrovka, které vlastní Penta v Jinonicích.

Spolu s VLP Penta koupila 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Media, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive. Penta zároveň od Klímy získala společnost Tablet Media, která vydává tabletový týdeník Dotyk a další tři tabletové časopisy.